на живо

Франция не ни остави шанс, но даде свидна жертва

Силен мач за вратаря Наумов, който спаси "лъвовете" от разгром

Getty Images

Националният отбор на България по футбол отстъпи с 0:3 на Франция в контролна среща, играна прд около 5000 зрители на "Стад дьо Франс" в Париж. Тимът на Ясен Петров предимно се бранеше и само отличните изяви на вратаря Даниел Наумов предотвратиха разгром. Стражът направи цели 8 спасявания.

Световните шампиони стигнаха до лесния успех с попадение на Антоан Гризман в 29' и два гола в края  - 83' и 90', на влезлия като резерва Оливие Жиру. "Петлите" обаче дадоха свидна жерта преди почивката, когато завърналият се наскоро в състава Карим Бензема получи травма в коляното и бе заменен принудително.

Снимка: Getty Images

Домакините владееха топката в 70% от времето и завършиха двубоя с 26 удара срещу един за България - неточно изпълнение на появилия се като смяна в последните минути Бирсент Карагарен.

Успехът е четвърти пореден и общо 11-и за Франция срещу "лъвовете". Двата тима се сблъскаха за 23-и път, при 8 победи за България и 4 равенства. Последното поражение за Франция от "трикольорите" е онова паметно 1:2 на "Парк де Пренс" на 17 ноември 1993 г., с което се класирахме за мондиала в САЩ.

Снимка: Getty Images

Контролата тази вечер се явява генерална репетиция за "петлите" преди старта на европейското първенство. Селекцията на Дидие Дешан е сред фаворитите за триумф, въпреки че попадна в "Групата на смъртта" заедно с действащия шампион на Стария континент - Португалия, Германия и Унгария. Първият мач на Франция е на 15 юни (вторник) срещу Германия в Мюнхен.

В същото време България не успя да запише успех в трети приятелски мач за 8 дни след 1:1 със Словакия и 0:1 от Русия. Отборът продължава да преследва първа победа под ръководството на Ясен Петров, за когото това бе шести двубой начело. Следващият е на 9 септември - гостуване на Италия в световна квалификация.

Снимка: Getty Images

Стартовите състави

Франция (4-3-3): Юго Лорис, Бенжамен Павар, Преснел Кимпембе, Рафаел Варан, Люка Ернандес, Н'Голо Канте, Пол Погба, Корентен Толисо, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Карим Бензема

България (4-4-2): Даниел Наумов, Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов, Васил Божиков, Ивайло Чочев, Доминик Янков, Илиан Илиев, Божидар Краев, Кирил Десподов, Атанас Илиев