на живо

Франция и Белгия отиват на световното, Мбапе с впечатляващи четири гола

Грешна стъпка за Нидерландия

Reuters

Световният шампион Франция се класира за мондиала в Катар по изключително убедителен начин. "Петлите" победиха с 8:0 Казахстан у дома, а нощта бе паметна за Килиан Мбапе, който не само отбеляза първия си хеттрик с националната фланелка, но завърши срещата с общо 4 гола.

Нападателят на ПСЖ е първият футболист с 4 попадения за "петлите" от Жюст Фонтен, който през юни 1958 г. пронизва 4 пъти вратата на Западна Германия.

Снимка: Reuters

Воденият от Дидие Дешан тим е на първото място в групата с 15 точки и не може да бъде изместен от втория Финландия, който е с 11.

Освен четирите страхотни гола на Мбапе, пълните трибуни на "Парк де Пренс" видяха още две попадения на Карим Бензема и по едно на Адриен Рабио и Антоан Гризман.

Още с третия си гол Мбапе влезе във френската история, превръщайки се в първия играч с хеттрик в официален мач от 36 години. За последно това прави Доминик Рощо на 30 октомври 1985 година срещу Люксембург (6:0).

В останалите по-интересни мачове от световните квалификации тази вечер: Белгия не се затрудни с Естония у дома - 3:1. "Червените дяволи" ще пътуват със сигурност за Катар, тъй като са недостижими на върха в групата. Уелс разгроми Беларус с 5:1 и е в битката за второто място с Чехия.

 

Нидерландия не успя да победи Черна гора като гост - 2:2, и си усложни задачата за мондиала. "Лалетата" са лидери с 20 точки, но на втората и третата позиция Турция и Норвегия са с по 18 и всичко в групата ще се реши в последните мачове.