на живо

Франция победи Белгия и разчисти пътя ни за финалите на Световната лига

Националният ни отбор излиза за задължителна победа с 3:0 или 3:1 срещу Аржентина

FIVB

Националният отбор по волейбол вече е с една крачка на финалите на Световната лига, благодарение на Франция. За възпитаниците на Пламен Константинов остава само да спечелят мача си срещу Аржентина тази нощ с 3:0 или 3:1.

"Петлите", които са водачи в класирането и сигурни участници в решителните мачове в Бразилия от 4 до 9 юли, победиха един от преките ни конкуренти - Белгия, с 3:0 (25:21, 25:16, 25:16).

Най-резултатен за французите беше Тибо Росар с 18 точки.

Така Белгия приключва участието си в Световната лига с 4 победи. Толкова има и България за момента.

Успехите са първият критерии, по който се класират тимовете, така че българите имат реален шанс да влязат в топ 6 и да подпечатат визите си за Бразилия, но само при победа над Аржентина. Срещу "гаучосите", които вече ни победиха веднъж на старта на турнира, излизаме в 1:10 след полунощ.

Южноамериканският тим пък вече загуби надежда за класиране напред и може да си отдъхне, че няма как да отпадне от елита. Аржентина със сигурност ще остане на предпоследно място, изпреварвайки Италия. И двата победа за момента имат по 2 победи, но "гаучосите" имат предимство във втория показател - точките.

За място в Бразилия ще се борят Русия и Полша. Двата тима играят съответно срещу Иран и САЩ. При загуба на който и да е от европейските отбори обаче, България ще може да си позволи да даде два гейма на тазвечершните си съперници.

Ако "Дружината" и "Сборная" постигнат успехи, единственият вариант за класиране ще бъде победа с 3:0 или 3:1 срещу Аржентина. По този начин "лъвовете" ще изместят Канада, която има 5 победи и 12 точки. България за момента е с 10 точки, 4 победи и мач по-малко.

Сигурни финалисти за момента са единствено домакините от Бразилия, миналогодишните победители от Сърбия и европейския шампион Франция.