на живо

Франция превзе Лигата на нациите след нов обрат

"Петлите" победиха Испания в спора за трофея

Reuters

Франция е новият носител на трофея в Лигата на нациите! Световните шампиони спечелиха второто издание на турнира след успех с 2:1 срещу Испания във финала, игран на ст. "Сан Сиро" в Милано (Италия). Така "петлите" наследиха Португалия на трона.

Селекцията на Дидие Дешан няма загуба във вече 25 поредни двубоя (17-8-0), записвайки втората най-силна серия в историята на тима след 27-е мача без поражение между септември 1994 и март 1999 г.

"Ла Фурия Роха" поведе в 64', когато Серхио Бускетс изведе Микел Оярсабал, той се справи с Дайо Упамекано и отбеляза. Франция обаче възстанови равенството само 2 минути по-късно чрез намиращия се във великолепна форма Карим Бензема.

Снимка: Reuters

Французите притиснаха съперника след изравнителния гол и на вратаря Унай Симон се наложи да спира Пол Погба, после и Килиан Мбапе. В 80' последният все пак се измъкна от испанската защита и реализира. При попадението останаха съмнения за засада, но то бе признато след намесата на системата за видеоповторения (VAR).

Мбапе действително бе в засада в момента на подаването от Тео Ернандес. В опита си да пресече паса обаче Ерик Гарсия отклони топката и нападателят се оказа в редовна позиция.

В оставащите минути стражът на "петлите" Юго Лорис отрази удари на Оярсабал и резервата Пабло Форналс, а Мбапе пропусна да сложи точка на спора.

Снимка: Reuters

В крайна сметка Франция триумфира, записвайки втора поредна победа с обрат. В полуфиналите "петлите" надвиха Белгия с 3:2, след като изоставаха с 0:2 на почивката.

По-рано днес европейският шампион Италия завоюва бронзовите медали с успех с 2:1 срещу Белгия. За "Скуадра адзура" точни бяха Николо Барела и Доменико Берарди (дузпа), а за "червените дяволи" се разписа Шарл де Кетелеере.