на живо

Френски съдия ще свири на мач от Първа лига, за да поддържа форма

Клеман Тюрпен е един от най-добрите рефери в Лига 1

Getty Images

Френският футболен съдия Клеман Тюрпен ще ръководи мачове от българското футболно първенство. Един от най-добрите рефери в Лига 1 пристига у нас по програма за обмен между Българската и Френската футболна федерация. 

Тюрпен и помощниците му Никола Дано и Сирил Грингор ще ръководят среща от Първа футболна лига, за да поддържат форма, тъй като първенството в страната им беше спряно с началото на пандемията от коронавирус. 

"Във връзка с пандемията от COVID-19 и преустановяването на френското първенство, Българският футболен съюз получи писмо-молба, изразяващо желанието на Френската футболна федерация да изпрати топ съдията Клеман Тюрпен и помощниците му Никола Дано и Сирил Грингор да ръководят среща от българското първенство.

На последното си заседание Изпълнителният комитет на БФС одобри молбата на ФФФ с уточнението, че след отпадане на ограниченията и рестартирането на футболните срещи във Франция, българска съдийска бригада ще получи възможността да ръководи среща на високо ниво в страната. Обмяната на кадри е еднократна и е подкрепена от УЕФА с цел топ арбитрите да бъдат във форма за двубоите от европейските турнири през август", се казва в съобщението на БФС.

Снимка: Getty Images

През сезон 2019/2020 Тюрпен ръководи три мача от груповата фаза на Шампионската лига - "Барселона" срещу "Борусия" Дортмунд (3:1), "Тотнъм" срещу "Байерн" Мюнхен (2:7), "Манчестър Сити" срещу "Шалке" (7:0). Той има опит и на световни, европейски първенства и олимпийски игри.

Тюрпен е ръководил два мача на "Лудогорец" в евротурнирите - загубата от "Валенсия" с 0:3 и от "Реал" Мадрид с 0:4.