на живо

Недоволство в Германия: Салоните са затворени, но футболистите са с нови прически

Съюзът на професионалните фризьори изпрати писмо до шефа на футболната федерация

Фризьорите в Германия не са никак доволни. Салоните са затворени, малкият бизнес е застрашен, а локдауните следват един след друг. В страната мерките срещу коронавируса са много стриктни, а глобите срещу погазването на правилата високи.

Именно затова гилдията на професионалните фризьори недоволства - въпреки ограниченията, всяка седмица футболистите в Бундеслигата са с нови, елегантни и поддържани прически. Такива, каквито едва ли си правят сами вкъщи. 

Ето защо фризьорите изпратиха отворено писмо до президента на Германския футболен съюз (ГФС) Фриц Келер с настояване да се вземат мерки за оцеляването на бизнеса.

"Уважаеми господин Келер, 

Близо 80 000 фризьорски салона в Германия са затворени от 16 декември 2020 г. и работещите там дават своя принос в условията на локдаун и борбата срещу COVID-19. Заради заплахата от високи глоби предлагането на фризьорски услуги в Германия на практика е забранено.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marco Reus (@marcinho11)

С голямо учудване трябваше да установим, че в последните кръгове на Бундеслигата голяма част от футболистите се появяваха на терена с нови прически. Прически, които могат да бъдат направени само от фризьори професионалисти с нужното професионално оборудване.

Прясно подстриганите футболни звезди поставят под сериозен натиск нашия бранш, в който множество фризьорски салони са на прага на фалита и съществуването им е застрашено. Заетите в тях в момента трябва да оцеляват с пари за съкратено работно време и почасово заплащане, или да преживяват без доходи. Към раздразнението от стилните прически на футболистите се прибавят и телефонни обаждания на клиенти, които ни призовават да ги посещаваме у дома и на практика да работим на черно.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Robert Andrich (@kidrob30)

Привилегията на професионалния футбол да работи в условия на пандемия е голяма. Футболистите служат за пример и то не само за млади хора. Апелираме към Вас и ГФС да покажете солидарност в тези трудни времена и да се даде ясен знак срещу работата на черно в сегашните условия. Нека изминем заедно пътя на борбата с пандемията.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Florian Neuhaus (@flo_neuhaus)

С приятелски поздрав,

Централен съюз на немските фризьори.", пише в писмото на гилдията.

Изглежда, че само футболистът от "Фрайбург" Винченцо Грифо няма никакви проблеми в това отношение, тъй като съпругата му Ванеса е професионална фризьорка.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vincenzo Grifo (@grifov32)

През юни 2020 г., няколко седмици след подновяването на Бундеслигата след спирането на първенствата заради разразилата се пандемия, Германският футболен съюз глоби играчите на "Борусия" Дортмунд Джейдън Санчо и Мануел Аканджи, тъй като бяха отишли на фризьор, с което нарушиха правилата за хигиена, спуснати като част от мерките в борбата с COVID-19.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jadon Sancho (@sanchooo10)