на живо

Фурнаджиев: Екипът на Бербатов може нарочно да е избрал деня за дезинфекция

"Кое изисква провеждането на конгрес през септември, при положение, че след 4 месеца идва редовният?", попита вицепрезидентът на Българския футболен съюз в оставка

Фурнаджиев: Екипът на Бербатов може нарочно да е избрал деня за дезинфекция

Вицепрезидентът в оставка на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев изрази съмнение, че екипът на един от кандидатите за президент на централата Димитър Бербатов е избрал нарочно именно деня за дезинфекция на сградата в "Бояна", за да се опита да внесе подписката за искане на свикване на извънреден изборен конгрес.

Преди няколко седмици част от щаба на бившия нападател на "Манчестър Юнайтед" опита да внесе в централата подписи от представителите на 1/3 от клубовете у нас, но достъп до административната сграда беше отказан. В крайна сметка подписката беше внесена по електронен път, а от БФС трябва да се произнесат по нея до 19 август. 

Снимка: Ладислав Цветков

"Отиват да внесат документи, имало дезинфекция. Тя е планирана 10 дни по-рано. Може би те са знаели, че на тази дата има дезинфекция и те са отишли там. При положение, че са подадени електронно документите, датата тече от изплащането на имейла. Дали ще внесат в четвъртък, петък и понеделник, няма никакво значение", каза Фурнаджиев в студиото на "Тази сутрин".

Той заяви, че за натиск от страна на централата към клубовете, поискали извънреден конгрес не може да става дума и поиска Бербатов и приближените му да говорят с факти и имена. 

"Когато говорим за такива неща, трябва да има конкретика - с имена, факти и данни. Ей така да хвърляме твърдения в общественото мнение, не е редно и не се прави. Това, което чух от предаването вчера от колегата от футболния клуб от Русе, е, че шефът на зоналния съвет го бил помолил да си оттегли подписката, защото иначе щели да го уволнят. Това е чисто на приятелска основа", коментира Фурнаджиев думите на представителя на "Левски 2000" Русе Цоньо Кюранов.

Вчера (16 юли) по този сигнал от щаба на Бербатов внесоха жалба в Софийска градска прокуратура.

"Вие съобщихте за тази жалба до Софийска градска прокуратура. Там има факти, данни, нека да се провери и, ако има виновни лица, те да бъдат наказани, да им бъдат повдигнати обвинения. Ще направим и ние такава проверка, вътрешна. Но след като има подаден сигнал в СГП, тя е длъжна да провери този сигнал и да вземе мерки - да се види кой се обадил, защо се е обадил и по какъв начин е бил извършен този натиск", заяви Фурнаджиев.

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът е категоричен, че в момента няма нужда от провеждане на извънреден конгрес, тъй като мандатът на Борислав Михайлов изтича през февруари 2022 г. и тогава нови избори за президент на БФС са задължителни.

"Има проверка на тази подписка. Ако тя завърши с резултат, че всички резултати са редовни, ще бъде свикан Изпълком и на него ще бъде взето решение за свикване на конгрес. Надали някой ще каже дали ще има възможност за провеждане на конгрес, тъй като нека имаме предвид, че днес болните от COVID-19 са 1300. Нали не искате да кажете, че ние сме причинили пандемията, за да отменим конгреса. Няма как да се проведе онлайн, тъй като го няма в устава на организацията. За да се промени той, е необходим конгрес. Скоро при всички положения ще има конгрес - редовният е през февруари 2022 г. Въпросът е кое изисква в момента правим извънреден конгрес септември или октомври, при положение, че след 4 месеца идва редовният.", заяви Фурнаджиев и добави:

Снимка: Lap.bg

"До момента в общественото мнение се хвърляше една мантра, че членовете на Футболния съюз са фантоми, че няма толкова клубове, че не съществуват. Чухте от самия Бербатов, че той е обиколил 531 клуба и се е срещнал с тези хора. Те съществуват и са членове на БФС. Всичките тези клубове трябваше да бъдат прелицензирани от Министерство на спорта и минаха процес, бяха издадени нови лицензи и в момента е ясно и точно колко клуба имат право на глас и колко ще гласуват. За това изборите в БФС са толкова сложни за организация и самото гласуване е непредвидимо. Тези 531 клуба трудно могат да бъдат манипулирани. На предишния конгрес и на всички, организирани до момента, има представители, както на ФИФА, така и на УЕФА. Предаването и гласуването онлайн може да се случи, ако конгресът приеме съответните промени в устава, така че те да бъдат законни. В момента и да проведем един онлайн конгрес, той ще бъде незаконен, съдът няма да го впише. Все пак сме 21-ви век. Мисля, че е резонно да има електронно гласуване и да се провежда онлайн конгрес"

До отмяна на планувания за юни 2021 извънреден конгрес се стигна, след като през май месец Борислав Михайлов оттегли оставката си, подадена през декември 2019 г. Причината е разследването срещу БФС, което не откри злоупотреби.

Снимка: Ладислав Цветков

"Проверяващите органи в държавата влязоха във Футболния съюз с идеята, че едва ли не вътре се вършат престъпления, че има корупция, няма ред в къщата. Никой от тях не успя да намери нищо нередно. Приключиха всички проверки без да се намери каквото и да е нарушение в БФС. Това дава правото на Борислав Михайлов да си оттегли оставката, защото той казва, че всички мантри до момента - че са вършени нарушения, престъпления, показаха, че не са вършени. Той се оттегли, за да даде възможност на всички тези органи да направят своите проверки. Видяхте, че съдът също възприе, че оттеглянето на неговата оставка е правилно. Нека да гледаме фактите и данните, а не да хвърляме обвинения и твърдения", каза Фурнаджиев.

Самият той заяви, че не е чул конкретни предложения за промени и финансиране от страна на Бербатов.

Снимка: Lap.bg

"За да върви футболът в България, трябват средства. Те в момента не достигат за мъжките отбори, тъй като имаме клубове, в които не са изплатени заплати на футболисти, в лошо финансово състояние са. Но трябват средства за детско-юношеския футбол. Той трябва да се отдели и да се финансира. Стратегия има, но тя без пари не може да се случи. Закупихме платформата на "Аякс" и сме се предоставили на всички клубове безвъзмездно. Но за да се изпълнява са необходими средства. Не може един треньор на детска школа да получава заплата 1000 лв. За тези пари няма как да се намери качествен специалист, който да учи и тренира децата по съвременните методики. В съвременния футбол треньорският щаб се състои от редица треньори", завърши Фурнаджиев.