на живо

Футболът в Англия няма да спира по Коледа, въпреки многото заразени с коронавирус

Всеки отбор трябва да изиграе мача си, ако има налични 13 футболисти и 1 вратар

Reuters

Мачове от английската Висша лига по Коледа няма да се отлагат, въпреки повишаването на броя на заразени с коронавирус футболисти. Това решиха клубовете на среща в понеделник (20 декември). Всички 20 отбора имаха представители на дискусията.

През миналата седмица в Англия беше регистриран антирекорд по заразени футболисти и служители на клубовете - 90 за седмица. През 18-ия кръг се изиграха само 4 от 10 предвидени мача. 

Снимка: Reuters

Това доведе до оживени обсъждания дали традиционните за Англия мачове около Коледа и Нова година трябва да се играят. Решено беше всеки тим, който може да осигури 13 полеви играчи с отрицателен тест и 1 вратар, да се яви за мачовете от 19-ия, 20-ия и 21-ия кръг на Висшата лига. 

Всички клубове са били категорични, че искат да избегнат принудителна пауза в първенството. Преди нея част от мениджърите се изказаха, че рискът е голям и предпочитат футболистите им да не играят по празниците.

Снимка: Reuters

"Нямаме достатъчно играчи. Ако 1 или 2 още дадат положителен резултат, ще бъде невъзможно да играем на 26 и 28 декември. И аз предпочитам да има мачове, но ще ни трябва помощ", заяви мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп.

БиБиСи съобщава, че поне 77% от футболистите във Висшата лига имат по 2 дози от одобрените на Острова ваксини. Причината за покачването на заразените е бързото разпространяване на новия щам "Омикрон".