на живо

Бундеслигата е готова за мачове от 9 май

Чака се само разрешение от правителството

Бундеслигата е готова за мачове от 9 май

Германската Бундеслига може да бъде първото футболно първенство, подновено след началото на пандемията от COVID-19.

След конферентен разговор между ръководството на Германската професионална лига и 36-те клуба, бе постигнато споразумение. Чака се само зелена светлина от правителството.

Президентът на лигата Кристиан Зайферт уточни, че се декларира готовност за възобновявяне на местните шампионати най-рано от 9 май, но това зависи от правителството, което ще излезе с крайно решение следващата седмица. По трибуните няма да има фенове.

В обща декларация са представени редица хигиенни мерки за безопасност. Сред тях - на мач от Първа Бундеслигата ще могат да присъстват максимум 322 души на и около стадиона - футболисти, треньори, подавачи на топки, медицински, технически лица и представители на телевизиите, отговарящи за излъчването на срещите.

Тези допуснали лица ще бъдат разделени на три групи - 98 на стадиона, 115 на трибуните и 109 извън стадиона.

На двубой във Втора Бундеслигата максимумът ще бъде 270 души.

Всяка седмица футболистите и треньорите ще бъдат тествани за коронавирус поне по веднъж, а за тази цел ще бъдат нужни 25 000 теста. На всички ще бъде обяснено как да идентифицират симптомите на заразата.

Зайферт коментира: "Професионалният футбол ще изразходи по-малко от 0,4% от наличните в страната тестове за COVID-19".

Той добави, че 14 от 1100 професионални играчи в страната са дали положителни проби за коронавирус, но всички те вече са излекувани.

Като част от мерките срещу разпространението на коронавируса тимовете ще пристигат на стадионите поотделно, а всички ритуали като ръкостискане на ръце и отборни снимки ще бъдат забранени. Няма да има и талисмани на отборите.

Защитните маски ще бъдат задължителни за медицинските лица, покрай терена ще има мивки. Пресконференциите ще се състоят виртуално.

Възможно е да се наложи футболистите само да перат екипите си.

Освен това на входовете на стадионите ще бъде измервана темтературата на всеки влизащ.

bTV призовава: останете си вкъщи!