на живо

Футболът в Испания също остана без публика

Синдикатът на футболистите иска първенството да спре изцяло

Getty Images

Предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса оставиха без публика футболните мачове в Испания. Ръководството на Ла Лига излезе с официално решение срещите в следващите два кръга в Примера и Сегунда дивисион да се играе без зрители по трибуните.

То идва, след като властите в страната обявиха строги мерки заради заразата. Училищата в Мадрид също са затворени.

Половината от всичките установени в Испания над 1600 заразени с COVID-19, се намират в столицата. Това наложи строгите мерки.

Самите футболисти поискаха още по-крути мерки. Синдикатът на играчите е изпратил писмо до Висшия съвет за спорта, до Кралската футболна федерация на Испания и Ла Лига с искане първенството да бъде преустановено.

"Предвид мерките, които се предприемат от правителството и препоръките на Световната здравна организация ние искаме да бъде гарантирано здравето на всички футболисти и да не се поемат никакви рискове с тяхното здравословно състояние. Настояваме за спирането на всички мачове в различните първенства на страната. Предвид ситуацията, ние отправихме тази молба, като мислим изключително за здравето на играчите. Необходимо е да се избягват големи агломерации поради увеличения риск. Риск, който не се избягва само с липсата на феновете по стадионите. Има сериозен риск за футболистите и настояваме за прекратяването на мачовете", се казва в нея.