на живо

Футболен съдия използва за първи път в историята видео помощ (ВИДЕО)

Виктор Касай отсъди дузпа, след като изгледа повторение, но пак сбърка

Getty Images

За първи път в историята на футбола съдия изполва видео повторение при вземане на решение за ситуация. Това се случи в двубоя в Сюита, Япония, част от Световното клубно първенство между колумбийския „Атлетико Насионал” и японския „Кашима”.

Реферът на срещата Виктор Касай имаше съмнения за нарушение в наказателното поле на футболист на „Атлетико Насионал” след центриране от фаул малко преди 30-ата минута.

Унгарският арбитър спринтира до тъчлинията и за около 15 секунди изгледа повторение на ситуацията, след което взе решение да отсъди дузпа в полза на „Кашима”.

Снимка: Getty Images

Оказа се обаче, че Касай и нито един от помощник съдиите не забеляза друга важна подробност. Атакуващият фаулиран футболист всъщност беше в засада в момента на центрирането.

Така или иначе Шома Дой отбеляза от наказателния удар, а впоследствие „Кашима” спечели с категоричното 3:0. В четвъртък в другия полуфинал от турнира фаворитът „Реал Мадрид” излиза срещу мексиканския „Клуб Америка”.

Снимка: Getty Images

ФИФА реши за първи път да изпробва видео повторенията в помощ на съдиите именно на тазгодишното Световно клубно първенство. След дълги дискусии през март Бордът на Международната футболна асоциация одобри период от две години, в който да бъде тествано нововъведението.