на живо

Футболист на "Аякс" се събуди от 13-месечна кома

Абделхак Нури вече комуникира с близките си

Футболистът на "Аякс" Абделхак Нури отново е в съзнание, след като бе в кома през последните 13 месеца. Новината бе съобщена от брата на футболиста Абдедрахим, който разкри, че талантът е разпознал близките си и вече може да комуникира с тях. 

На 8 юли миналата година по време на приятелски мач между "Аякс" и "Вердер" Бремен холандецът с марокански произход загуби съзнание вследствие на сърдечна аритмия. Той веднага бе откаран в болница, където прекара следващите няколко месеца.

Нури се намира в медицински център, където семейството му може да го посещава редовно и да следи как върви възстановяването му.

"В момента състоянието му е по-добро в сравнение с преди няколко месеца. Психически е много здрав. Той движи само главата си, но понякога прави усилия, за да се премести от леглото върху количката. Вече може да се комуникира с него", заяви брат му.

"В началото не ни позволяваха да стоим дълго с него. Такива са правилата на болницата. Но след това докторите ни вкарваха за по-дълго, за да можем да му даваме кураж. Абделхак започна да ни разпознава постепенно, чувстваше се добре, когато чуваше роднински глас", добавя той.

Първоначално докторите твърдяха, че уврежданията в мозъка на футболиста са "сериозни и постоянни" и няма никакви шансове за пълно възстановяване. Те обаче вече са оптимисти за добра развръзка.