на живо

Футболист разкри, че е гей с видео в социалните мрежи (ВИДЕО)

Смела постъпка

Полузащитникът на "Аделаида Юнайтед" Джош Кавало стана първият действащ футболист, играещ на най-високо ниво, който признава открито, че е гей.

21-годишният австралиец, който бе избран за Изгрящавата звезда на А-лигата за миналия сезон, записа видео с разкритието си и го разпространи в социалните мрежи заедно с открито писмо.

"Растейки, винаги чувствах, че трябва да крия истината, защото ме беше срам, защото мислех, че не мога да правя това, което най-много обичам. Трябваше да крия кой съм всъщност, за да правя това, за което съм мечтал през цялото си детство. Всичко, което искам, е да играя футбол и да ме третират като равен.

Мислех, че хората ще се отнасят с мен по различен начин, когато разберат, че съм гей. Мислех, че ще говорят лоши неща за мен и ще ми се смеят. Но това не е така. При всички случаи обаче заслужавате повече уважение. Подкрепата, която получих, е невероятна. Искам да вдъхновя хората, да покажа, че да си себе си и да играеш футбол, е хубаво, че да си гей и да играеш футбол, е нещо нормално. Искам и други хора, които са в беда или се страхуват, да не се преструват, а да бъдат себе си", казва Кавало във видеото, публикувано в официалния туитър акаунт на "Аделаида Юнайтед".

Кавало е юноша на "Мелбърн Сити", а през февруари тази година премина от "Уестърн Юнайтед" в "Аделаида Юнайтед".

Обикновено футболистите разкриват, че са хомосексуалисти доста след края на професионалните си кариери.

Най-известният футболист, състезавал се на топ ниво, е бившият играч на "Астън Вила", "Щутгарт", "Уест Хем" и "Евертън" Томас Хитцлшпергер.