на живо

Футболист се събуди от кома след 2 години и 9 месеца

Абделхак Нури се възстановява вкъщи и комуникира с близките си със знаци

Getty Images

Чудесата се случват! При това когато най-малко очакваме!

2 години и 9 месеца, след като един от най-големите таланти в школата на "Аякс" Абделхак Нури изпадна в кома, семейството му съобщи пред холандския сайт AD, че той вече е буден, вкъщи е, храни се и дори комуникира с близките си със знаци. 

Абделхак вече е на 22 години. На 8 юли 2017 г., по време на приятелски мач между "Аякс" и "Вердер" Бремен, холандецът с марокански произход загуби съзнание вследствие на сърдечна аритмия. Той веднага бе откаран в болница с хеликоптер, където беше поставен в изкуствена кома. Семейството му можеше да го посещава, но в ограничено време.

Снимка: Getty Images

След инцидента съдията на мача беше обвиняван, че късно е забелязал падналия на терена футболиста, а лекарският екип на "Аякс" е подценил ситуацията.

Апи вече е у дома. Брат му Абделрахим разказа, че футболистът все още не може да говори. Комуникацията се осъществява чрез помръдване на веждите. Той обаче реагира емоционално и се вълнува, когато гледа футбол по телевизията.

"Той знае къде е, знае, че е със семейството си. Не е в кома, буден е. Спи, хърка, яде, оригва се, но не става от леглото. Все още е много зависим от нас", разказва брат му.

"В добрите си дни си комуникираме например с вдигане на вежди или с усмивки. Но не може да го правим много дълго. Говорим му, не е болен. Включваме го в разговори, гледаме футбол заедно в хола. Той гледа, харесва му. Често показва емоции, често се усмихва. Това ни кара да се радваме на всяка негова усмивка.", добавя още Абделрахим.

Снимка: Getty Images

Бащата на футболиста Мохамед емоционално обясни, че семейството продължава да се надява на чудо.

"Правим най-доброто, което можем. Сами се оправяме", разказва той.

Всъщност, макар и буден, но не напълно възстановен, Абделхак е изиграл голяма роля в един футболен трансфер - този на Френки де Йонг в "Барселона". Младият холандец разказа, че е посетил бившия си съотборник преди да подпише договор с каталунците.

Снимка: Getty Images

"Седнах до него. Майка му влезе в стаята и го попита: "Къде трябва да отиде Френки? Може би в "Барселона"?". В този момент, той повдигна веждите си. Беше много специално!", разказва Де Йонг.

bTV призовава: останете си вкъщи!