на живо

Футболистите на "Дунав" Русе отказаха да играят с "Ботев" Пловдив

Те не са получавали заплати от няколко месеца

Футболистите на "Дунав" Русе отказаха да играят с "Ботев" Пловдив

Футболистите на първодивизионния "Дунав" Русе спират с тренировките и няма да участват в предстоящия мач от първенството срещу "Ботев" Пловдив.

Срещата трябваше да се състои на 3 юли в Града под тепетата от 21:00 ч.

Според правилника на Българския футболен съюз, "Дунав" ще запише служебна загуба с 0:3 и ще трябва да плати глоба в размер на 5000 лв. При повторно неявяване на отбор за мач от Първа лига, санкцията е преместване в по-долна дивизия.

Снимка: bTV

Решението обявиха треньорът Людмил Киров и играчът Юлиян Ненов. Двамата заявиха, че причината е забавено плащане на възнаграждения - заплати и премии, за последните месеци.

"Ние думата "пари" не я знаем в нашата съблекалня! Аз ви казвам, от 10 месеца имаме получени сигурно пет заплати. Направихме компромис за април, за май да вземем половинки, съгласиха се футболистите, ние и това не можем да вземем", разказа Киров пред медиите. 

"Да ходят шефовете да играят… Докато не влезе някой и не каже: "Момчета, ето ви заплатите!"... Тогава почваме да тренираме", добави Ненов.

В началото на месец юни от клуба обявиха, че са изчистили всички задължения към футболистите за февруари и март с помощ от страна на Общинския съвет и община Русе. В същото съобщение се казваше, че до дни отборът ще има нов собственик, но до сега този процес не е завършен.

Снимка: bTV

"Влизат, "Всичко ще е наред, момчета! Тук до два-три дни... Акциите прехвърляме, после документ чакаме...". А документът бил при някакъв човек на лодката... То стана турски сериал", заяви още Ненов.

Финансовите проблеми при "драконите" започнаха в началото на сезон 2019/2020, когато тогавашният финансов благодетел Симеон Симеонов-Доктора заяви, че вече няма възможност да издържа клуба. Кризата се задълбочи по време извънредното положение заради пандемията от коронавирус, когато беше забранено да се провеждат мачове, а футболните клубове нямаха приходи.

"Дунав" се завърна в елитната група на българското футболно първенство през сезон 2016/2017 след 25 години в по-долните дивизии. В първата кампания "драконите" завършиха на 4-а позиция в крайното класиране.

Тагове:

дунав русе