на живо

Футболистите на Лудогорец рекордьори по тичане (ВИДЕО)

Светослав Дяков тича най-много в Шампионската лига

След историческата първа победа на български отбор в Шампионска лига и първите спечелени точки за страната ни в най-престижната надпревара, Лудогорец направи и сериозни размествания в статистиката на турнира.

Според данните на УЕФА, освен че имат най-много жълти картони – 12, играчите на българския шампион са лидери в подреждането за пробягани километри. Рекордьор сред играчите е Светослав Дяков, който е изминал най-дългото разстояние от всички футболисти в първите три мача - 41 023 метра.

На второ и трето място са двама състезатели от съперника на Лудогорец в групата – Базел. Това са Елнени и Гонсалес, като Дяков и Елнени са единствените с над 40 километра в сметката си. Защитникът на зелените изминава средно на мач по 13 км и 700 метра.

„Във футбола без тичане, без бягане, няма как да се получат нещата. Хубаво е, че при нас всички тичат много, борят се и се стараят. Нещата са съвкупност от няколко фактора. Трябва да се подготвиш добре, за да може в мачовете да се представяш добре, всичко е въпрос на работа, труд и много желание.”, каза Светослав Дяков.

Сред първите шест в класацията са трима футболисти на Лудогорец и трима на Базел, а българският шампион има четирима играчи в топ 10. Освен Дяков лидери по бягане са Йордан Минев, Кайсара и Марселиньо.

Измерването на дистанцията става със специална компютърна система, като се използват между 8 и 12 видеокамери с максимално висока разделителна способност. Те са монтирани на точно определени места около терена и следят движенията на всички футболисти на игрището от няколко ъгъла, а всеки спринт е измерен до сантиметър.

Треньори по кондиционна подготовка във футбола казват, че многото пробягани километри са символ на висока мотивация и желание в играчите, но уточняват, че освен изминатото разстояние, е важна скоростта и интензивността на придвижване.

„Бягането е доста голяма част от футбола, но преди всичко трябва да обърнем внимание на ефективността. Много е добре, когато бягането е на високо ниво, но от друга страна големите отбори като Реал и Ливърпул залагат повече на скоростни атаки.”, споделя Ивайло Лазаров, който е преподавател по лека атлетика в НСА и кондиционен треньор на футболисти.

С най-много изминато разстояние от Реал Мадрид е Марсело, който е едва на 96-то място в класирането сред всички футболисти в турнира, с резултат с 10 км по-малък от този на Дяков. Водачи в подреждането на най-бягащите футболисти са полузащитници.