на живо

Футболистка отказа да почете Марадона. Нарече го "насилник"

Паола Дапена заяви, че аржентинецът не заслужава уважение заради действията му извън терена

Новината за смъртта на легендарния футболист Диего Марадона потопи в скръб целия свят. Редица отбори във всяко кътче на света отдадоха почит на световния шампион с Аржентина от 1986 г. 

Но не и една от футболистките на испанския "Виахес Интериас"! Паола Дапена демонстративно отказа да вземе участие в минутата мълчание преди приятелската среща с "Депортиво" Абанка.

Вместо да застане мирно, като всички свои колежки на терена, тя обърна гръб и седна на тревата. Съотборничките ѝ не последваха действията ѝ, а чинно изчакаха минутата в пълно мълчание да мине.

Каква е причината Дапена да постъпи така и да предизвика скандал?

Тя твърди, че Дон Диего не заслужава почитта, която му се оказва. Аржентинецът е считан за един от най-великите футболисти в историята. Действията му извън терена обаче доста противоречат на образа му на футболен герой. Той често употребява алкохол и наркотици, като 3 пъти правата му на футболист са били спирани заради употреба на забранени субстанции.

"Днес е международният ден за борба с насилието над жени. Би трябвало да почетем тях, тези жертви, а не този човек. Не съм съгласна да отдавам почит на изнасилвач, педофил и насилник. Бих го направила отново. Марадона е голям футболист. Но, за да си добър човек, ценностите ти извън терена трябва да надхвърлят футболните качества", обясни 24-годишната Дапена след мача.

През 2014 г. Марадона беше обвинен от тогавашната си годеница Росио Олива в домашно насилие. Той отрече, а случаят така и не беше разглеждан от съда. Самата Олива се оплака преди дни, че семейството на Марадона не я е допуснало на погребението. Последно сбогом с футболната звезда си взеха само най-близките - двете му дъщери Далма и Джиана, бившата му съпруга Клаудиа, приятели и роднини, които бяха до него в последните години.

Снимка: Getty Images