на живо

Футболна одисея: Мачове в 55 страни за един сезон

Британецът Мат Уокър за футбола в пустиня, "Локомотив" Пловдив и един шантав вратар в Беларус

Британецът Мат Уокър има една мечта. Да обиколи всички 55 страни, членуващи в УЕФА, в рамките на един футболен сезон. И я осъществява. Скоро предстои да излезе книгата му, посветена на тази европейска авантюра и на одисеята, включваща близо 80 мача.

- Вярно ли е, че преди да станеш футболен пътешественик, си работел в Министерството на правосъдието във Великобритания. В един момент си решил да напуснеш и да обиколиш всички 55 страни, които членуват в УЕФА. Спонтанна идея ли бе това или нещо, за което винаги си мечтал?

"Имах нужда да се откъсна от живота зад бюро, но не знаех по кой път точно да поема. Още в края на 2015 г. реших, че искам да се посветя на футболни пътешествия, като започнах да ги планирам почти веднага. Оказа се, че сезон 2016/17 е твърде близо (а и съвпадаше с шестте мача от Евро 2016, които гледах на живо), затова прецених, че ще започна пътуванията през сезон 2017/18. Всъщност след края им се завърнах на работа в Министерството на правосъдието – беше страхотно преживяване и неслучайно си мечтая за още и още", разказа той пред The Football Methods.

- Макар в днешно време да има много евтини полети из цяла Европа, да посетиш 55 страни в рамките на един футболен сезон не би трябвало да е евтино занимание... или напротив? Как успя да финансираш своите пътувания?

"Не беше никак евтино наистина, наложи се да спестявам доста време. За щастие с добро планиране съумях да намеря най-добрите цени. Може да звучи донякъде странно, но най-скъпото ми единично пътуване бе с влак от Монпелие до Мадрид. Нощувките бяха най-сериозните разходи в бюджета и трябваше да бъда внимателен най-вече в скандинавските страни, които са известни с високите си цени."

- Вярно ли е, че един от основните фактори, с които си се съобразявал при съставянето на графика за пътуванията, са били климатичните условия?

"Да – ненавиждам студа! Затова се наложи да посетя по-студените райони като Скандинавия и Прибалтика през лятото, тъй като те играят и по система пролет-есен. Средиземноморската ми обиколка, простираща се от Израел до Португалия, се състоя през януари и февруари."

- Кое беше най-студеното място, което посети?

"Защо идваш в Дания през декември", ме попита един фен в пристанищния град Хелзингор. Температурата беше само няколко градуса над нулата и макар в Полша да бе по-студено, в Хелзингор нямаше много хора по трибуните, които да се топлят взаимно. Но в действителност имаше само 6-7 мача, на които наистина бе студено, от общо 79 срещи от различни първи дивизии, които изгледах по време на обиколката."

- В България си посетил "Локомотив" Пловдив. Как ти се стори нашата страна в сравнение с останалите балкански държави?

"Не беше от най-добрите ми преживявания, ако трябва да съм напълно честен. Феновете на "Локомотив" протестираха по това време, а отборът им се намираше в ужасна форма. Мачът, който изгледах, завърши 1:0 за "Локомотив", но не блестеше с нищо. Въпреки това много ми хареса Пловдив – това бе един от най-хубавите градове, които посетих на Балканите. Случайна среща по време на тура на града помогна проектът ми да попадне в Lonely Planet."

- Коя страна те изненада най-приятно?

"Винаги ми е било интересно, че Израел е част от европейската футболна карта. Никога обаче не съм си представял, че ще си прекарам толкова добре там. Срещнах страхотни хора, опитах много, много вкусна храна, а Йерусалим и Тел Авив са феноменални градове, всеки по свой собствен начин. Освен това гледах мач от местната четвърта дивизия в пустинята Негев, а накрая дори участвах в кратък филм! Беше незабравима седмица и наистина не ми се тръгваше за Кипър след това (както може да се досетите – в Кипър изобщо не беше толкова вълнуващо!)."

- За съжаление футболните мачове често са белязани от проблеми по трибуните. Натъкна ли се на такива по време на твоята европейска обиколка?

"Имаше няколко такива случая най-вече в Източна Европа и на Балканите, за мое щастие аз не попаднах в епицентъра на събитията, тъй като винаги подкрепях домакините и се срещах с техните фенове."

- Има ли страна, в която никога не би се върнал? И ако да – защо?

"Сан Марино. Вече два пъти съм посещавал тази държава и при цялото ми уважение към най-старата република в света – трети път няма да има!"

- Успя ли да завържеш трайни приятелства, докато пътуваше?

"Да, определено. Знам, че ще си изкарам страхотно, ако отида да гледам отново "Арсенал" Тула (Русия), "Санкт Гален" (Швейцария) и "Бран" Берген (Норвегия), защото там оставих чудесни приятели. Но ще е трудно да се върна там, след като има толкова други нови дестинации, които само чакат да бъдат открити."

- Написа книга за твоята обиколка, включваща 55 различни страни. Коя е най-лудата история, която включи?

"Моята! Е, може би и тази на вратаря на беларуския "Крумкачи" (сега се казва НФК Минск) Евгени Костюкевич, който първо вкара гол от собственото си наказателно поле, а 20 минути по-късно бе изгонен! Едва ли отново ще стана свидетел на подобни събития в професионален футболен мач..."

- Може да бъде всяка една точка на планетата – коя е твоята мечтана дестинация?

"Буенос Айрес. Гледал съм футбол в Бразилия, Колумбия и Мексико, но никога в Аржентина. Местната лига е разкъсвана от различни проблеми, но там има толкова много истории и футболни таланти!"

Книгата на Мат Уокър "Europe United" ще бъде публикувана на 8 август 2019 г.

Тагове:

футбол