на живо

Футболна суперзвезда в човешко тяло

Луиш Фиго стъпи в София без напрежение и излишни претенции

Lap.bg

Ти си суперзвезда. Носител си на "Златната топка". Играл си с едни от най-великите футболисти за всички времена.

Организираш важно събитие и заминаваш за страна, която не познаваш. Очакват те десетки журналисти и хиляди фенове. Полетът ти обаче закъснява с над 1 час. Програмата трябва да се форсира.

Пристигаш, но в какво настроение? Изнервен? Уморен? Припрян? С милион и едно изисквания?

Не, португалската легенда на световния футбол Луиш Фиго попадна в тази ситуация, но реагира като съвсем нормален човек.

Той дойде в София по покана на Димитър Бербатов. Двамата организират мач, в който ще вземат участие играчи от ранга на Роберто Карлош, Пол Скоулс, Деко, Райън Гигс. Всички те ще играят с благотворителна кауза на 14 юни на националния стадион "Васил Левски".

По време на гостуването на португалската легенда в София във вторник, репортерите на bTV Иван Боянов и Деян Спасов имаха възможността да добият впечатления не само от футболиста Фиго, а и от човека Фиго.

Снимка: Lap.bg
Какъв е той?

Дисциплиниран и сдържан. На моменти изглежда дори като „сухар” или прекалено затворен, но сякаш нивото му го задължава да бъде такъв. Обясни, че сред приятелите си е съвсем различен. Животът в Лисабон, Барселона, Мадрид, Милано е дал сериозен отпечатък в държанието му, което може да се опише с една дума – класа.

Снимка: bTV

И далеч от някои български представи за „класата” Фиго нямаше нито една претенция. Беше спокоен и търпелив. Не отказа снимка или автограф. Не се мръщеше, че трябва да дава пресконференция или интервю.

Вместо да пристигне с цял антураж, той дойде в София заедно със само двама души – PR (Луиш Са) и Генерален директор на Фондацията „Луиш Фиго” Сара Соуто.

Не знае много за София и България, но каза, че има желание да научи и че това е добра възможност. Заедно с Бербатов се разходи из центъра на столицата. Снимаше със смартфона си и искаше повече информация за историята на сградите.

И вместо на площад „Св. Александър Невски” да се качи в скъпа кола, той избра друго.

„Хайде да се разходим. „Аз съм португалец, ние обичаме да се разхождаме. Така ще поддържаме форма за мача ни на 14 юни”. С тези думи Фиго отклони поканата да бъде превозван с автомобил по време на обиколката из софийските забележителности.

Снимка: Lap.bg

Красноречив отговор, който доказа, че носителят на трофея от Шампионската лига през 2002 г. не иска да се величае. Че за истинските звезди е по-приятно да се разхождат и да имат личен контакт с хората. Че за нивото ти говорят фактите, а не само твоята лична висока самооценка.

Не бива да подминаваме гостуването на Фиго с лека ръка. Спортни легенди от подобен ранг рядко посещават страната ни и то с благотворителна кауза.

Няма какво да се лъжем. Трудно създаваме спортисти, които дори да се доближават по успехи до Фиго. Затова би било полезно като за начало да попием малко от това, което той е научил през годините.

Не за футбола, а за обноските, работата, дисциплината и уважението.