на живо

Футболната Супер лига - въпроси и отговори

Шампионатът само за избрани е по-близо, отколкото си мислите

От известно време се говори за европейската футболна Супер лига. Шампионатът само за грандове на Стария континент обаче вече не е просто идея, а план, чието осъществяване изглежда ще се случи по-скоро, отколкото феновете очакват.

Хосеп Мария Бартомеу го спомена, когато обяви, че подава оставка като президент на "Барселона". След това за Супер лигата заговори и босът на "Реал" Мадрид Флорентино Перес. Той изрази мнение, че футболът се нуждае от промяна, а кралският клуб е готов да я промотира.

Темата "Супер лига" поражда много въпроси: Какво ще представлява тя? Какъв се очаква да бъде нейният формат? Колко далеч са готови да стигнат клубовете и кои са изявили желание за участие? Каква е позицията на УЕФА и ФИФА?

Според авторитетния испански "Марка", близки до проекта вярват, че шампионатът може да започне през 2022 г. Ръководителите на повечето големи клубове на Стария континент смятат, че Шампионската лига няма бъдеще в настоящия си формат, представляващ 15 мача за отбор-финалист.

Сезон с 30 мача може да бъде реализиран с 16 тима в Супер лигата. Засега обаче пречката е форматът. Първенство от затворен тип не изглежда приемливо и се разглеждат алтернативни варианти.

Повечето елитни клубове не са съгласни с настоящото разпределение на средствата от телевизионни права и изразяват готовност за участие в новия супершампионат, с по-справедлива подялба, поне според тях.

Организаторите са уверени, че победителят в Супер лигата може да получи много повече от 120-те млн. евро, които взима носителят на трофея в Шампионската лига.

Пандемията с коронавирус ускори процеса, тъй като засегна най-сериозно грандове - клубовете с много фенове. Липсата на публика по стадионите ги принуди да търсят други начини за печалба. Позицията им е ясна - разбиране, че футболът се нуждае от промяна. Те имат желание да останат във вътрешните шампионати и да не навлизат във война с местните федерации.

Супер лигата обаче е приоритет и ще изисква широк състав. Затова грандовете призовават за намаляване на броя отбори-участници в отделните първенства, с цел спад на натоварването.

Водещите отбори в Испания, Англия и Италия са "За". ФИФА планира промени в Шампионската лига от 2024 г., клубовете обаче нямат намерение да предоставят на европейската футболна централа възможност за маневри. Те ще изслушат, но ще поставят условия.

Смята се, че ФИФА приема и подкрепя идеята за Супер лига. От своя страна УЕФА няма контрол над ситуацията, тъй като новата надпревара ще е извън нейната юрисдикция.

По всичко личи, че футболният календар ще бъде прекроен в недалечното бъдеще.