на живо

Футболният съюз на Сърбия получи обещаните от президента 1 млн. евро

Футболистите бяха призовани да ги дарят за благотворителност

Instagram

Футболният съюз на Сърбия е получил по сметката си 1 млн. евро, съобщават медии в страната. Сумата беше обещана на играчите и ръководството преди заминаването им за Португалия. 

В Лисабон "Плавите" победиха домакините с 2:1 и драматично второ попадение в самия край на мача. По този начин те завършиха на първо място в групата си и са сигурен участник на Мондиала в Катар, докато португалците ще трябва да играят на бараж. 

Преди самолетът на селекционера Драган Стойкович-Пикси и неговите футболисти да излети от Белград, в него се качи президентът Александър Вучич и заяви, че ще поощри отбора при добро представяне. 

"Дойдох да ви кажа, че много уважавам вашия труд, работа и това, че горите на терена. Споразумяхме се с правителството да отделим за вас една премия от 1 млн. евро, ако победите. Ще може да си ги разделите. Правим го, за да видите колко е важно за цяла Сърбия да победите. Не мога да ви кажа как да играете като отидете. Само казвам - отидете и ги победете. Ние ще ви уважаваме какъвто и да е резултатът, стига да се борите и да дадете всичко от себе си. Много е важен този мач! Победете заради нашия народ и нашата страна!", заяви Вучич. 

Е, сърбите успяха да се класират и ще играят на световното за втора поредна година. През 2018 г. в Русия те постигнаха една победа и не успяха да излязат от групата си. 

Снимка: Instagram

Само няколко часа след последния съдийски сигнал, от правителството са изпълнили обещанието си. 

И ако тази сума за футболистите може да е добра новина, то решенето на Вучич предизвика негативна реакция в Сърбия. По-голямата част от потребителите в социалните мрежи призоваха футболистите да дарят сумата за благотворителност. 

Снимка: Reuters