на живо

Футболните босове говориха с Борисов не за ТВ правата, а за феърплея (ВИДЕО)

Домусчиев, Ганчев и Божков бяха на среща с министър-председателя

Собствениците на три от най-големите футболни клубове у нас - Георги Домусчиев на "Лудогорец", Гриша Ганчев на ЦСКА и Васил Божков на "Левски" се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов. 

Той ги покани в своя кабинет в Министерски съвет малко преди 11:00 ч. На нея присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и съветникът на министъра на младежта и спорта Гошо Гинчев.

Според участниците, дни преди старта на сезон 2019/2020 в Първа професионална лига, те са обсъдили феърплея в шампионата и опита за натиск върху съдиите, въпреки че се очакваше тема на разговора да бъдат и ТВ правата.

"Собствениците на футболните клубове заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра. По думите им няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките. Няма да се позволят и заплахи към футболните съдии", се казва в официалното съобщение на Министерски съвет.

Пред bTV Гриша Ганчев заяви, че са се разбрали "най-добрият да победи". Самият Борислав Михайлов каза, че той не знае да има натиск върху реферите на мачове от българското първенство.

Снимка: Ладислав Цветков

Инициативата на Борисов за среща идва в разгара на голям скандал в българския футбол.

В четвъртък ЦСКА изпрати ултимативно писмо до БФС заради тв правата. Клубът обвини Домусчиев в четворен конфликт на интереси като собственик на излъчващата шампионата телевизия, "Лудогорец", "Футбол Про Медия" и член на Изпълкома на футболната централа. Според появилите се информации, преди това е проведена среща на най-високо ниво между представители на тима от стадион "Българска армия" и "Левски".

Снимка: БГНЕС

Нито една от фирмите на бизнесмена Домусчиев не реагира до сега по въпроса. А ЦСКА остава на позиция, че иска друга телевизия да предава мачовете на отбора и ще отчислява пари към БФС и съперниците на "червените".

Последната среща между собствениците на най-големите футболни клубове беше инициирана от Васил Божков през 2003 г.