на живо

Футболните стадиони на бъдещето (СНИМКИ)

Вижте списък на 10-те най-интересни съоръжения

Докато в някои части на Европа футболните стадиони продължават да бъдат неглижирани, на други места ремонтните дейности вече са планирани. А пък има и такива, които ще строят наново.

Представяме ви 10 от футболните съоръжения на бъдещето: 

Стамфорд Бридж ("Челси") 

От лондонския клуб са заложили на амбициозен проект, който има за цел да увеличи капацитета на стадиона с близо 20 хил. места. Така "Стамфорд Бридж" ще се доближи до "Емирейтс Стейдиъм" на "Арсенал", който разполага с поне 60 хил. седалки.

Собственикът на "Челси" Роман Абрамович е заявил, че желае съоръжението да придобие вид на катедрала отвън. Проектът трябва да завърши през сезон 2020/21, а общата му стойност е около 850 млн. евро.

Новият дом на "росонерите" ("Милан")

Стадионът, който трябва да бъде готов за сезон 2018/19, ще бъде с капацитет от малко над 50 хил. места и се намира само на няколко километра от досегашния дом на "миланистите" - "Сан Сиро".

Дизайнът на стадиона търпи множество критики, а причината за това е, че доста от привържениците на "Милан" го оприличават на мол. 

Стадион "Сантяго Бернабеу" ("Реал Мадрид")

Митичният "Бернабеу" ще претърпи цялостен ремонт и въпреки че капацитетът няма да бъде променян, самото съоръжение ще изглежда по-различно.

За по-модерния облик на стадиона ще бъдат похарчени около 400 млн. евро, а най-забележимата модификация ще бъде прибиращият се покрив. 

"Анфийлд" ("Ливърпул")

Макар че теренът на "Анфийлд" е един от най-емблематичните в историята на футбола, посещаемостта на мачовете на "Ливърпул" остава малка. След като шефовете на тима не успяха да се преборят за построяването на нов стадион, от клуба обявиха, че ще започнат реставрация на основната трибуна.

Планът е капацитетът да бъде увеличен до 60 000, а проектът ще струва на "мърсисайдци" около 126 млн. евро.

"Камп Ноу" ("Барселона")

Работата по стадиона ще започне през следващия сезон, като по-голямата част от реконструкцията ще обхване най-горната част на трибуните. Екстериорът също ще бъде променен, а капацитетът ще достигне до 105 000 седалки. Ръководителите на "Барса" са определили бюджет от около 600 млн. евро. 

"Стадио Олимпико" ("Рома")

"Вълците" строят новото си съоръжение на върха на античен хиподрум, а вдъхновението за вида му идва от може би най-известната забележителност на Рим - Колизеума.

Очаква се да има точно определена трибуна за най-запалените ултраси на "джалоросите", а плановете са за 52 000 седящи места. 

"Ла Пеинета" ("Атлетико" Мадрид

От следващия сезон "дюшекчиите" ще дебютират на новия си стадион, който ще събира около 68 000 души. Въпреки че все още няма постигнато съгласие за името на новото име, идеята на собствениците е трибуните и входовете да носят имената на легенди на клуба. Общата стойност на проекта е близо 240 млн. евро.

"Уайт Харт Лейн" ("Тотнъм")

Подобно на това, което "Атлетик Билбао" направи със своя "Сан Мамес", "Тотнъм" също ще строи в съседство на сегашното си официално съоръжение.

Строежът на 61-хилядния стадион започна през далечната 2008 г. и трябва да бъде завършен за началото на сезон 2018/19. Любопитното в случая е, че теренът ще може да се прибира, което ще позволи домакинстването на мачове от НФЛ. 

"Балаидос" ("Селта")

Новостите тук ще са напълно закритият покрив и лекото увеличение в капацитета, който трябва да достигне до 31 000 места.

Друга по-интересна иновация е дистанцията, която футболистите ще изминават, за да достигнат до терена. В момента те ходят по 35 метра, а след ремонта разстоянието ще бъде намалено до само 8 метра. 

"Аноета" ("Реал Сосиедад")

В допълнение на модернизацията на интериора и добавянето на нов покрив, най-голямото подобрение на "Аноета" ще бъде премахването на лекоатлетическата писта.

Капацитетът ще бъде увеличен с 10 000 места до общо 42 000. Освен това новият стадион ще приема и мачове по ръгби.