на живо

Подновяват Първа лига при разрешение от оперативния щаб (ВИДЕО)

Всички футболисти ще бъдат тествани за коронавирус

Lap.bg

Първа лига ще бъде подновена три седмици, след като от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса позволят започването на тренировки на клубовете, стана ясно след среща на експертна група към БФС на базата в "Бояна".

Желанието на футболните власти в България е шампионатът да приключи до 31 юли, но първо УЕФА трябва да удължи календара, което се очаква да стане до няколко дни.

Все още има вариант за подновяване на първенството в началото на юни, ако извънредното положение в страната приключи на 13 май.

Отмяна на шампионата не стои на дневен ред на този етап. Българският футбол е заплашен от сериозни санкции от УЕФА, ако самосиндикално реши, че първенството не трябва да бъде довършено.

"Виждате как ще изхвърлят Белгия заради това, че не искат да довършат първенството", коментира Венцеслав Стефанов.

Преди шампионатът официално да бъде подновен всички футболисти ще бъдат тествани за коронавирус. Първите срещи ще бъдат без фенове, поне докато не бъде обявено нещо различно от оперативния щаб.

Ръководните фактори са се обединили около решението първенството да завърши в пълния си вид. Това означава да се изиграят двата оставащи кръга от редовния сезон, Купата на България и плейофите.

"Всички заинтересовани страни, участвали в срещата, се обединиха около вариантите за довършване на първенствата в професионалния футбол по максимално справедлив и пълноценен начин. Тези варианти ще бъдат съобразени с решението за отмяна или продължаване на извънредното положение и съответстващите го карантинни мерки", съобщават от БФС.

"Всичко зависи от това кога ще бъде прекратено извънредното положение. Ако приемем, че това ще бъде на 13 май, то можем да започнем с мачовете в началото на юни", коментира вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

След срещата на експертната група, съставена от представители на БФС, Професионалната и Аматьорската футболна лига, както и Асоциацията на професионалните футболисти, стана ясно, че селекционерът Георги Дерменджиев има действащ договор до 23 април. По-рано през деня в някои медии се появи информация, че контрактът му е изтекъл на 1 април.

Специалистът изрази готовност да намали заплатата си.

На 17 април ще има Изпълком на БФС. Тогава ще се обсъжда удължаването на сезона до края на юли. Най-вероятно конгресът за избор на президент на футболната ни централа също ще бъде отложен.

Футболният съюз ще продължи да дискутира с всички клубове евентуално намаляване на разходите.

Атанас Фурнаджиев уточни, че намаляване на заплатите ще има и в централата.

bTV призовава: останете си вкъщи!