на живо

Герант Томас си осигури първа титла от "Тур дьо Франс"

Британецът вече не може да бъде изместен от първата позиция

Reuters

Британецът Герант Томас на практика си осигури крайната победа в колоездачната обиколка на Франция за пръв път в кариерата си. 32-годишният Томас завърши трети в предпоследния етап на състезанието - 31 км индивидуално по часовник от Сен Пи-сюр-Нивел до Еспелет.

Световният шампион Том Дюмулен (Холандия) спечели 20-ия етап с време 40:52 минути. Холандецът изпревари с една секунда Крис Фрум и с 14 секунди Герант Томас.

По принцип последният етап, който е с дължина 116 км от предградието Уй до френската столица Париж, е церемониален и едва ли ще доведе до промени в крайното класиране.

Томас е лидер в генералното подреждане с преднина от 1:51 минути пред Дюмулен и на 2:24 минути пред Фрум, който си върна третата позиция, след като след вчерашния етап беше четвърти.

Утре Герант Томас ще стане третият британец, който печели "Тур дьо Франс". Преди него победи в най-престижното колоездачно състезание имат Брадли Уигинс през 2012 година и Крис Фрум през 2013, 2015, 2016 и 2017.

Томас, който има две етапни победи в тазгодишното състезание, ще донесе и шеста титла на тима на "Скай" в Тура за последните седем години. Той облече жълтата фланелка след 11-ия етап в Алпите и успя да я запази до края на надпреварата.

Четирикратният победител в "Тур дьо Франс" Крис Фрум, който триумфира в Обиколката на Италия, не успя да стане първият колоездач след италианеца Марко Пантани през 1998 година, който прави дубъл с победи в "Джирото" и "Тур дьо Франс".