на живо

"Герена" чака нов европодвиг от Левски

Гледайте Левски - Марибор, тази вечер, 20 ч., пряко по bTV

Левски посреща Марибор в мач-реванш от втория предварителен кръг на Лига Европа. Първият двубой, на словенска земя, завърши с нулево равенство, но „сините” играха силно.

Левски се завърна в евротурнирите след тригодишно прекъсване и ще опита да осъществи нов подвиг. Възпитаниците на Люпко Петрович ще се радват и на подкрепата на верните си привърженици, които ще напълнят трибуните на ст. „Георги Аспарухов”.

Резултатът от първия мач обаче е коварен. Това 0:0 означава, че довечера Левски ще търси задължителна победа, а статистиката не е на страната на „сините”. Те ще трябва да отбележат гол в евротурнирите. Нещо, което не са го правили вече в общо 5 часа и 36 минути футбол в Лига Европа.

За последно се разписа Базил Де Карвальо през юли 2012 г. при загубата от ФК Сараево с 1:3.

Трябва да се отбележи, че Левски няма поражение на „Герена” в 9 поредни евробитки. Люпко Петрович пък няма отпадане със „сините” в Европа след 0:0 в първата среща.

През сезон 1999/2000 Левски записва нулево равенство срещу кипърския АПОЛ (Никозия) като гост. В ответния мач „сините” печелят с 2:0 на „Герена”. Точни за българския тим са Предраг Пажин и Захари Сираков.

Следва сблъсък с хърватския Хайдук (Сплит). Историята се повтаря – 0:0 в гостуването и успех на българска земя, този път с 3:0. За „сините” се разписват Димитър Иванков (от дузпа), Георги Бачев и Красимир Димитров.

През 2001 г. Левски отстранява и норвежкия Бран (Берген) след 0:0 в първия мач и 1:1 във втория. Тогава безценният гол за „сините” е дело на Георги Иванов – Гонзо, който се възползва от груба грешка в противниковата отбрана и открива резултата още в 5’ минута на мача. Скандинавците изравняват, но не намират сили за втори гол.  

Днес наставникът на Левски Люпко Петрович отново ще напише името си със златни букви в историята на „синия” клуб. Сръбският специалист ще влезе в Топ 3 на треньорите, водили Левски в евротурнирите. Мачът с Марибор ще бъде под номер 14 за Петрович в клубни първенства на Стария континент, начело на Левски. Пред него по този показател са само Иван Вуцов с 18 и Станимир Стоилов с 30.

Словенският гранд Марибор започна сезона в местна Първа лига с драматичен успех срещу Копер в първия кръг. „Виолетовите” спечелиха с 1:0, с попадение на Даре Вршич в 94’ минута.

Тимът на Дарко Миланич гледа с оптимизъм към реванша с Левски. Дали отново ще се прояви магията на Люпко Петрович и той няма да допусне отборът му да отпадне след нулево реми в първата среща, или Марибор ще смълчи публиката на ст. „Георги Аспарухов” ?

Мачът Левски – Марибор може да гледате тази вечер от 20 ч. пряко по bTV.