на живо

Гергана Брънзова намери вътрешната си сила, за да победи множествената склероза (ВИДЕО)

"Трябваше да покажа на майка ми, че животът се случва, въпреки диагнозата!", разказва баскетболистката, превърнала се в медицинско чудо

Истински герой! Това е най-доброто описание на Гергана Брънзова. Повече от нас я свързват с баскетбола и има защо. Гери е може би най-успешната българска състезателка. Дъщерята на легендарния Бойчо Брънзов е първата родна баскетболистка в НБА и дългогодишен капитан на националния отбор. Най-голямата ѝ победа обаче си остава тази с коварната диагноза множествена склероза.

Гери е истинско медицинско чудо! Първият ѝ симптом се появява през 2013 г. Вместо отчаянието и самосъжалението обаче, тя прегръща алтернативната медицина, строгия хранителен режим, спорта, спокойствието и обединението на духа и тялото. Две години по-късно лекарите не могат да повярват! Резултатите от скенера са категорични - тя вече не страда от множествена склероза. 

Плътно до Гери са съпругът ѝ - най-добрият турски баскетболист Харунер Денай, както и трите им деца. Семейството на баскетболистката в България обаче не знае за здравословните ѝ проблеми. А решението е нейно. 

"Беше 1999 г. Кацнах от САЩ в Истанбул и изживях абсолютен културен шок! Дали съм вярвала, че ще срещна любовта? Боже Господи! Не съм си мислила. Път и турчин! Пък и спортист! Пък и баскетболист! Пък и рус! Не! В последствие научих, че в живота подготовка няма и трябва да се приемат нещата такива, каквито са. Всичко вървеше много добре! Здрави деца, близнаците се родиха по 3,5 кг.", разказва през 2015 г. Гери.

Снимка: Facebook

Първите симптоми се появяват след раждането, а диагнозата не закъснява - МС.

"Казаха ми две букви, които бяха познати от диагнозата на майка ми. Първоначално бях в супер шок! Каква е причината беше първият въпрос. Тръгнах по лекари, започнах два курса стероиди, резултат никакъв! Състоянието ми се влоши, не можех да ходя, загубих 95% от зрението си", връща се в спомените си тя.

Тя обаче приема симптомите не като присъда, а като предупреждение, че е сгрешила. Две години по-късно тя е на скенер, а лекарят е озадачен. Той споделя, че всичко е наред, но прехвърля топката на невролога. Следи от МС няма! В практиката на младата лекарка и турските ѝ колеги такова нещо не се е случвало. 

"Беше момент на еуфория - снимането на филма, издаването на първата книга, лични драми... Докато се уталожат нещата и разбера какво се е случило всъщност, трябваше пак да се връщам назад. Минаха две години и разбрах колко работа съм свършила. Равносметката е, че силата е в нас самите и докато не намерим вътрешното спокойствие и не сме наясно със собствените си емоции, нещата не могат да се случат по някакъв планиран начин", разказва днес тя.

Снимка: Facebook

"При първата среща с невролога, който ме диагностицира бях толкова щастлива и исках да му покажа, че е възможно да се излекува МС. А той беше толкова студен, каза ми по телефона само "Да, при теб болестта е спряла". Той не се зарадва и това ме шокира страшно много. Накара ме да потърся друга невроложка. Тя ми каза: "Гергана, това е чудесно! Продължавай да правиш, каквото правиш!", добавя Брънзова.

Как е стопирала МС-а? Чрез себеопознаване, твърди Гери.

"Това е много дълъг път и е относителен за всеки. Ние сме уникални личности, когато приемеш факта, тръгваш по свой собствен път, без да робуваш на рамки и модели. Аз споделям от енергията на деня си с хората, които ме търсят. Има поток от хора, които имат нужда от това!"

Един от ключовете на Гери е тоталната промяна в метода на хранене.

"Започнах антикандида диета. В последствие я формулирах както на мен ми харесва - с моите ястия, от моята кухня, с моя начин на живот, с моя вкус, с вкуса на семейството ми. Основните правила са без глутен, без рафинирана захар и без млечни продукти, но с много любов и разбиране към себе си и с всички натурални продукти, които тялото ти иска и обича. Изпитвам нужда и да спортувам. Оставила съм състезателната си кариера, няма я мотивацията за съревнование, но съм отворена към движението и постоянната активност, която е много важна. Правя това, което ми харесва, движа се свободно. Съзнание и тяло в едно!", категорична е Гергана.

Снимка: Facebook

Съвсем скоро на пазара ще бъде и втората книга на Брънзова.

"Описала съм целия си начин на живот. Хората ме питат специфични въпроси. Постарала съм се да обясня абсолютно всичко. С издателя се шегувахме, че постоянно допълвам неща. Дала съм 14-дневна програма за изчистване. Има рецепти, начинът, по който се правят, е много лесен. Важно е хората да бъдат верни на себе си и да знаят какви са исканията им, защото всичко тръгва от там", споделя тя.

"Трябваше да покажа на майка ми, че животът се случва, въпреки диагнозата. Може да е страховита, да си инвалид, да си на инвалиден стол, може да не съумяваш да се обслужваш, но винаги може да се усмихнеш и да намериш начин за лесен живот", емоционална е Гери.

Какво търсят хората, които се свързват с нея за съвет, има ли универсална рецепта срещу множествената склероза? Защо е избрала да не сподели диагнозата с майка си? И с какво се занимава фондацията "Стани по-добър"? Вижте в следващото видео: