на живо

Глад, без телефони и на отворени врати: Защо в Словения гонят селекционера?

Примож Глиха забранил игрите на карти (без парични залози) и въвел вечерен час

Футболистите от младежкия национален отбор до 21 години на Словения поискаха оставката на селекционера Примож Глиха. Причините са доста и бяха публикувани в социалните мрежи и разпространени от медиите в страната.

Играчите недоволстват от строгата дисциплина, която трябва да спазват по време на лагерите. Те се оплакват, че са играли в мач гладни. Освен това Глиха е забранил спането в превозните средства преди гостуване, празнуването след гол, а за използването на телефони и електронни устройства е въвел вечерен час. 

По време на лагерите пък селекционерът държал да има достъп до стаите на футболистите и правел изненадващи проверки. 

Ето всички случаи, описани от играчите:

1. Глиха обижда на лична основа играчи без да е бил провокиран.
2. Футболистите тренират без да са направили загрявка.
3. На играчите не са предоставяни анализи за противниковите отбори.
4. Забранено е спането в превозните средства при гостувания.
5. Забранено е празнуването след гол.
6. Недостатъчна разгрявка преди мача с Италия.
7. Треньорът е накарал футболистите да играят срещу Унгария, въпреки че не са се хранили след закуска (срещата е била от 17:00 ч.).
8. Глиха е забранил използването на мобилни телефони и гледането на телевизия. Въведен е и вечерен час за ползване на устройства.
9. На играчите е забранено на спят на затворена врата.
10. Ако вратата е била затворена, Глиха е имал резервен ключ, с който да влезе в стаята и да провери дали футболистите спят.
11. Въведена е забрана на настолни игри и игри с карти, освен ако няма парични залози.

Футболистите разкриват, че са имали и пълна забрана за използване на мобилни телефони, тъй като Глиха е установил, че не спят през нощта. Селекционерът е повикал капитана Ян Млакар и му е съобщил, че иска всички играчи да предадат устройствата. Те от своя страна са отказали. Това провокирало Глиха да нахлуе по-късно в стаята на капитана и да го отстрани от лагера. Млакар е бил принуден сам да плати престоя си в хотела.

Това преляло чашата и футболистите решили да се оплачат официално и да заявят, че няма да играят под ръководството на Глиха. Той е селекционер на националния тим на Словения до 21 години от 2015 г. насам. 

От местната федерация заявиха, че ще започнат разследване, тъй като подобно поведение от страна на селекционер е недопустимо.