на живо

Глобиха българския тим по биатлон за нарушаване на протоколите при COVID-19

Родната федерация ще обжалва

БФБиатлон

Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба заради нарушаване на протоколите срещу COVID-19 на Световната централа (IBU).

Причината е, че член на тима е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков.

Стоянова даде положителна проба за коронавирус на 28 ноември, а заедно с нея бе изолиран и Герджиков, с когото живеят заедно.

Снимка: БФБиатлон

"Това нарушава протоколите на IBU за COVID-19. Затова решението е да бъде наложена финансова глоба на българския отбор", се казва в официално съобщение на централата.

IBU също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 година.

Като последствие всички от българския състав са подложени на нови тестове за коронавирус с цел предотвратяване на евентуално гнездо на инфекцията.

"Досега резултатите от пробите са отрицателни", съобщиха още от IBU.

Снимка: Facebook

Българска федерация по биатлон информира, че въпросният член на екипа, за когото се твърди, че е нарушил правилата, е треньорът Александър Касперович. Той отишъл да провери състоянието на биатлонистите ни, и е заснет от охранителните камери на хотела, че е без маска. Финландските власти са разгледали случая и са препоръчали самоизолация на Касперович.

Комисията на IBU е решила да отстрани Касперович от присъствие на състезания до края на януари и налага на БФБиатлон глоба в размер на 5000 евро.

Снимка: Getty Images

Родната централа ще обжалва наложеното наказание, защото смята, че то е прекалено тежко и незаконосъобразно, тъй като е взето от извънреден орган на IBU, а не както по правилник от управителния съвет.

Полагаме всички усилия за нормализиране на обстановката, се казва още в съобщението на БФБиатлон.