на живо

Година по-късно: Федерер преговаря правилата в тениса (ВИДЕО)

"Все още ли имам 25 секунди межди разиграванията?", пита Маестрото

Reuters

На 28 януари 2020 г. Роджър Федерер се прибра от корта в Мелбърн и обяви, че ще си вземе почивка, за да направи операция на коляното си. 13 месеца по-късно той отново грабна ракетата и игра в турнир.

На 40 години Федерер успя да спечели мача си с Даниел Евънс в Доха след 2:1 сета и почти 2 часа и половина на корта!

Но както всяко едно завръщане, и това беше трудно, дори за човек в прякора Маестрото! Тъй като швейцарецът, който има в своята колекция 20 титли от Големия шлем, пропусна цяла една луда година, белязана от пандемията от коронавирус, той трябваше да се увери, че все още знае... правилата на тениса!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

След като беше изтеглен жребият за първи сервис, Роджър се обърна към съдията и попита: "Все още ли имам 25 секунди между разиграванията?".

Реферът търпеливо му обясни, че в това правило няма промяна. След като съобщи временния резултат, всеки тенисист има по 25 секунди, за да изпълни нов сервис.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

Това обаче не беше всичко! Федерер предизвика усмивки на корта, след като забрави кърпата си. Преди година за това се грижеха децата на корта. За да бъде сведен до минимум физическият контакт и да бъде предотвратено разпространението на коронавируса, тенисистите бяха задължени сами да се грижат за кърпите си. Никой друг не ги пипа!

За това се наложи Федерер, който не е играл при такива условия в своята 23-годишна кариера, в която прекара 310 седмици като номер 1 в света, да се върне и сам да се погрижи за кърпата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

В крайна сметка той се приспособи към новите условия и успя да спечели, а днес (11 март) му предстои втори мач в Доха. Негов съперник ще е грузинецът Николоз Басилашвили.