на живо

Гол и (авто)гол

Марио Манджукич отбеляза по веднъж и в двете врати на финала

Никога не е приятно да си отбележиш автогол. На финал - още повече. Чувството да вкараш попадение на собствения си вратар, при това в мач за титлата, вече не е никак непознато за Марио Манджукич.

Все пак хърватският нападател успя да отбележи попадение във вратата на Юго Лорис в 69-ата минута за 4:2, след като френският страж направи доста груба грешка.

След като топката премина голлинията и на двете врати благодарение на Манджукич, хърватинът се превърна в едва втория футболист, който отбелязва гол и автогол в една среща на Мондиала. Предишният случай е през далечната 1978-а, когато Ерни Брандтс успява да изненада и двамата вратари.

Загубата с 2:4 на Хърватия във финала срещу Франция е още по-тежка за нападателя, тъй като той се превръща в първия представител на "ватрените", който си вкарва автогол на световно първенство. В тази класация с най-много попадения под рамката на своята врата могат да се "похвалят" Испания с 4, а с един по-малко е... България. Иван Вуцов, Иван Давидов и Георги Бачев са фотболистите, които са изненадали собствения си страж по време на Мондиал.

Мондиалът в Русия пък изравни и един "български" рекорд. "Сборная" се превърна във втората държава след България, която си отбеляза 2 автогола в рамките на един шампионат. "Лъвовете" поставиха този антирекорд през 1966-а година.