на живо

Гол от центъра в женския футбол? Не се случва за първи път (ВИДЕО)

Вижте най-красивите голове от този тип

Getty Images

САЩ победи Япония с 5:2 на финала на Световното първенство по футбол за жени, провело се в Канада. Американките не срещнаха особени трудности със съперничките си. До 16-тата минута „янките ” вече водеха с 4:0 и почти си бяха гарантирали триумфа. С хеттрик за тях се отличи Карли Лойд.

Третото ѝ попадение в срещата бе особено красиво – гол от центъра. При една контраатака нападателката на САЩ забеляза, че стражът на японките - Аюми Каихори – е излязла прекалено напред. Лойд реши да стреля от дъгата на центъра и съумя да я прехвърли, вкарвайки най-красивия гол на турнира.

Това обаче не е първото подобно попадение в женския футбол.

Има и други:

 Южноафриканката Порша Модисе бележи срещу Швеция в мач от Олимпийските игри в Лондон (2012 година).

 Полузащитничката на Барселона Вирджиния Торецила вкарва на Севиля.

Състезателка на сръбския Спартак Златибор изумява с този прекрасен гол.

Световният рекорд за най-дълъг гол във футбола пък се държи от вратаря на Стоук Сити Асмир Бегович. През 2013 година босненецът прати топката във вратата на Саутхемптън от 91,9 метра още в 4-ата минута, а мачът завърши 1:1.

През април тази година обаче българският страж на Чарлтън Димитър Митов вкара от 92 метра на Ковънтри в среща между младежките формации на двата тима. От ръководството на лондончани проучиха детайлно гола и изпратиха заявка до Гинес, но получиха отказ. В момента „адикс” оспорват отговора. Според статистиците Митов не е подобрил върховото постижение. Предстои специален екип да измери терена и да се направят изчисления.

От Чарлтън са категорични, че Митов е отбелязал от по-дълга дистанция от Асмир Бегович. Лондончани твърдят, че теренът на Ковънтри, където българинът се разписа, е с размерите на стадиона на Стоук Сити - "Британия", където Бегович постави рекорда. Скоро ще разберем дали Митов ще запише името си в Книгата с рекордите на Гинес.

А междувременно се насладете на десетте най-красиви голове от центъра: