на живо

Гол с ръка донесе трите точки на "Левски" срещу "Верея"

"Сините" отново излязоха на трето място в Първа лига

Lap.bg

"Левски" победи "Верея" като домакин с 1:0, след като Давид Яблонски се разписа в добавеното време на срещата. Това изкачи "сините" на трето място в класирането на Първа професионална лига след 17 кръга, след като по-рано днес "Берое" зае мястото на столичаните след победа с 2:0 срещу "Славия". Старозагорците пък се намират на шеста позиция.

Изненадата в състава на "Левски" беше включването на Антони Белмонт, докато Жерсон Кабрал замени Роман Прохазка на лявото крило, което позволи на словака да застане на стандартната си позиция отдясно. Илиян Илиев пък отговори на тактиката на Делио Роси с изненадващо офанзивен състав, чиято атака водеха капитанът Георги Андонов и бившето "синьо" трио Илиян Йорданов, Валери Домовчийски и Исмаил Иса.

Снимка: Lap.bg

"Левски" създаде пет голови положения през първите 15 минути, но така и не успя да вкара топката във вратата на гостите. Серджиу Буш на два пъти попадна на добра позиция, но Георги Аргилашки спаси неговите удари, а освен това Габриел Обертан стреля веднъж неточно и друг негов шут беше блокиран от защитник. Роман Прохазка пък пропусна от близко разстояние с глава и така Верея се спаси от ранния натиск на домакините.

Старозагорците създадоха първото си положение в 20-та минута, когато Валери Домовичйски привидно изскочи сам срещу Божидар Митрев, но двама бранители на "Левски" настигнаха юношата на клуба и избиха топката в ъглов удар, след който не последва опасност.

В 34-та минута Обертан имаше нов шанс да се разпише. Той получи топката вляво по нападението на "сините", промени посоката си на движение към наказателното поле и стреля с десния крак към вратата на Верея, но Аргилашки отби силния удар в корнер. Същото се случи и преди полувремето при нова ситуация и удар на французина от границата на наказателното поле.

Снимка: Lap.bg

"Левски" започна и второто полувреме с натиск, но Верея имаше шанс да вкара в 54-та минута. Валери Домовчийски получи топката в наказателното поле и се озова сам срещу Митрев, но опитът на нападателя да прехвърли вратаря завърши с аут в полза на "сините". Минути по-късно Георги Андонов пропусна от пряк свободен удар, а малко след това Давид Яблонски удари греда с шут от далечно разстояние.

"Верея" изпусна второто си чисто положение в 68-та минута, когато Жорди Гомес сгреши пас пред наказателното поле, а Илиян Йорданов излезе на чиста позиция срещу Митрев, но стреля над напречната греда. 

"Верея" пропусна още няколко възможности в развитие на втората част, но "Левски" стигна до своето в добавеното време. Давид Яблонски засече в мрежата на старозагорците центриране отдясно, отигравайки топката с горната част на ръката си. Съдиите решиха, че играта е с рамо и чиста, а "Левски" спечели с 1:0. 

"Верея" доигра мача с човек по-малко, след като Георги Аргилашки беше изгонен при гола на Яблонски за оспорване на решението на съдията Никола Попов.

Снимка: Lap.bg

Състав на "Левски": Божидар Митрев, Иван Горанов (65-Мики Орачев), Холмар Ейолфсон, Серджиу Буш (77-Жуниор Мапуку), Атони Белмонт, Жорди Гомес, Роман Прохазка, Милош Цветкович, Жерсон Кабрал (85-Антонио Вутов), Давид Яблонски и Габриел Обертан

Състав на "Верея": Георги Аргилашки, Здравко Запрянов, Мирослав Енчев, Селим Джемиа, Хюсеин Сюлеймани, Осман Балде (87-Петър Витанов), Венцислав Бенгюзов, Георги Андонов, Илиян Йорданов (90-Пламен Колев), Валери Домовчийски (73-Меди Фенуш) и Исмаил Иса.

Тагове: