на живо

Гол в продълженията класира "Олимпик" Марсилия на финал в Лига Европа

Френският гранд елиминира "Залцбург" след драматични сцени в реванша

БГНЕС

За пети път в историята си "Олимпик" Марсилия ще играе европейски финал. Френският гранд се класира за решителния мач в Лига Европа, след като елиминира австрийския шампион "Залцбург" с общ резултат 3:2. Въпреки че спечели първия мач като домакин с 2:0, тимът на Руди Гарсия бе на ръба на елиминацията, допускайки авансът да бъде заличен през второто полувреме на реванша. Гостите все пак стигнаха до продължения, а в 116-ата минута резервата Роландо отбеляза безценното попадение.

Финалът ще бъде трети за "Олимпик" Марсилия в историята на участията на отбора в турнира за Купата на УЕФА/Лига Европа. Във всеки от предишните два случая обаче френският тим бе надигран в големия двубой за трофея - 0:3 от "Парма" през 1999 година и 0:2 от "Валенсия" през 2004. Последният спечелен финал в Европа за клуба пък е от 1993 година в Шампионската лига.

На "Ред Бул Арена" в Залцбург първото полувреме не предложи никакви опасни ситуации. Шоуто след почивката обаче се доближи до очакванията преди срещата. В 53-ата минута австрийският шампион намали изоставането си в общия резултат след страхотен индивидуален пробив на Амаду Хайдара. Само 12 минути по-късно домакините удвоиха преднината си - Буна Сар си отбеляза автогол, отклонявайки топката при удар на Ксавер Шлагер.

В последните минути на редовното време главният съдия от Русия Сергей Карасьов подмина игра с ръка на Дуйе Чалета-Цар в наказателното поле на домакините, преценявайки че няма основание да отсъди дузпа.

В първото продължение домакините имаха два добри шанса. Централният нападател Мунас Дабур стреля по диагонала, но топката мина покрай вратата. Малко след това Чалета-Цар вече бе готов да празнува, нанасяйки отличен удар с глава, но вратарят на гостите Йоан Пеле направи феноменално спасяване.

35-годишният страж даде втори шанс на своите съотборници и те го използваха. В 117-ата минута капитанът Димитри Пайет центрира от корнер, а оставеният непокрит Роландо нанесе чудесен и насочен завършващ удар от въздуха. Португалецът се бе появил в игра само 16 минути по-рано. Той донесе огромна радост на феновете на "Олимпик" по трибуните, които през целия мач използваха факли и бомбички.

Домакините пък останаха крайно недоволни, тъй като повторенията показаха ясно, че корнерът изобщо не е трябвало да бъде назначаван. Причината - последният футболист, играл с топката, е Лукас Окампос от състава на гостите. Именно това предизвика бурния гняв, както на треньора Марко Розе, така и на неговите футболисти, които продължиха да репликират съдията няколко минути след последния му сигнал.

"Залцбург" не успя да достигне до втори финал в турнира в историята си, докато "Олимпик" Марсилия очаква с нетърпение датата 16 май, когато на "Стад дьо Люмиер" в Лион ще срещне "Атлетико" Мадрид.