на живо

Голът на годината - най-красив или най-популярен?

Или защо блестящото изпълнение на Стефани Роуч не заслужи наградата "Пушкаш"

БГНЕС

Хамес Родригес спечели наградата "Пушкаш" за най-красив гол през 2014 година. Наистина ли обаче изпълнението на колумбиеца, видяно от десетки хиляди на "Маракана" и от милиони пред телевизионните екрани, беше най-доброто през годината?

Родригес се прояви като истински джентълмен по време на бляскавата церемония по връчване на годишните награди в Цюрих, признавайки, че фамозното воле на ирландката може би е по-добро от неговия решителен удар в мача срещу Уругвай на Световното първенство в Бразилия.

Снимка: БГНЕС

По-малко от стотина зрители присъстваха на трибуните, когато на 17-18 метра пред голлинията Роуч пое топката с гръб към вратата, чукна я над главата си, обърна се и изпрати кълбото със свиреп удар в мрежата. И всичко това се случи в мач на нейния Пиймънт Юнайтед срещу Уексфорд Йотс от шампионата на "Национална лига", игран в типично ирландски облачен следобед.

Въпреки всичко нейното попадение не остана последно в класацията на трите номинирани гола, изпреварвайки плонжа на Робин Ван Перси срещу Испания - също в мач от световните финали.

Родригес определи удара на Роуч като феноменален. "Жалко, че наградата е само една", заяви той пред репортерите, отразяващи галата в Швейцария.

Атакуващият халф на Реал Мадрид не бе единственият, който изрази подобно мнение. Италианската легенда Алесандро дел Пиеро определи Стефани за "моралният победител".

"Тя е страхотна", добави Дел Пиеро. "Пожелавам й да отбележи още един такъв за следващата година. Тогава може да има късмет и да спечели."

Наградата "Пушкаш" се определя от гласовете на зрителите, 33% от които са предпочели волето на Роуч. Победителят Хамес събра 42%, а Ван Перси едва 11%.

"Горда съм, че получих 1,1 млн. гласове. Поздравления за Хамес. Фантастично преживяване. Благодаря на всички по света за вашата подкрепа.", написа Роуч в своя туитър профил.

25-годишната нападателка на ирландския национален отбор, която в момента играе за френския клуб Алби, също така не скри разочарованието си от второто място.

"Аз съм професионален футболист и исках да спечеля.", обясни Роуч. "Хората постоянно ти повтарят, че голът е страхотен, и то хора, които разбират от футбол. Това ми даваше надежда, че може да спечеля."

"Самото постижение да съм тук е страхотно. Това е нещо, което ще помня вечно. В момента съм леко разочарована, но Хамес е страхотен футболист и заслужава поздравления за своето представяне."