на живо

Голям финал в София – мисия обречена (ВИДЕО)

БФС не може да построи модерен стадион, държавата не иска

Знаете ли какво е общото между Букурещ, Истанбул, Атина и Скопие във футболно отношение? Всички тези балкански столици бяха домакини на европейски финали на клубно ниво през новия век.

Само преди два дни Македония прие „Реал” Мадрид” и „Манчестър Юнайтед” във финала за Суперкупата на Европа. Звезди като Кристиано Роналдо, Пол Погба, Зинедин Зидан и Жозе Моуриньо зарадваха феновете само на 250 километра от София.

На този етап в България мач от подобен футболен ранг не може да се проведе.

„Футболният съюз няма капацитет, нито финансовия ресурс да направи модерен стадион. Надявам се във времето държавата да построи едно съоръжение, което не е нужно да е чак толкова скъпо - за 30 000 зрители е абсолютно достатъчно за да приема мачове от европейски турнири и дори да кандидатства за суперкупа”, категоричен е президентът на БФС Борислав Михайлов.

Построяването на нов стадион обаче не е приоритет за държавата. „За целта трябва всичко останало да ти е наред – физкултурните салони в училищата, залите и другите стадиони. Не мисля, че с оглед сегашното състояние на спортната база най-умното нещо е да инвестираш парите си в един мач”, смята министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Добрата новина - в Разрад и Варна се строят нови стадиони, които ще отговарят всички изисквания на УЕФА за провеждане на мачове от европейските клубни турнири. Така надеждата за голям двубой у нас остава. Но далеч от столицата.