на живо

Гранит Джака – новият Емануел Пти в „Арсенал”

На "Емиратс" хвалят новото попълнение

Getty Images

Тимът на „Арсенал” не беше много активен през последния трансферен прозорец. На „Емиратс” пристигнаха само двама играчи, като Йон Торал от „Бирмингам” отиде под наем в „Гранада”.

Другото ново попълнение обаче предизвика далеч повече коментари. За привличането на 23-годишния швейцарски национал Гранит Джака от „Борусия” Мьонхенгладбах в „Арсенал” се заговори още през март. Договорът между него и клуба беше подписан в края на май, а футболистът заяви, че пристигането му в Англия е една сбъдната мечта.

 

Последва участие на европейското първенство във Франция, където Джака се представи отлично не само срещу брат си Таулант, който избра да защитата цветовете на Албания – родината на майката и бащата на футболистите. Отборът успя да излезе от групата, но отпадна от Полша на 1/16-финал след изпълнение на дузпи.

Джака вече има зад гърба си три мача за „Арсенал”. Той все още не е открил головата си сметка, но впечатленията от представянето му са отлични.

Снимка: Getty Images

„Той обича да дава дълги пасове, а се включва добре и в играта в защита. Постига баланса, което е важно за нашата добра игра. В „Арсенал” базираме тактиката си на къси подавания, а сега с Джака успяваме по-лесно да печелим терен”, не крие задоволството си от новото попълнение мениджърът на „топчиите” Арсен Венгер.

Нещо повече – той сравнява младия футболист с една от легендите в клуба.

„Гранит е играч, на когото техниката му идва отвътре. Прилича ми много на Емануел Пти

Венгер не крие топлите си чувства към бившия френски национал, който беше в основата на триумфа на „Арсенал” през 1998 г., когато лондонският клуб печели титлата в Англия, ФА Къп и Къмюнити Шийлд в един сезон.

Снимка: Getty Images

Гранит Джака е още в началото на кариерата си, но определено дава заявка да се превърне в едно от големите имена на футболната сцена. Той не е Кристиано Роналдо или Лионел Меси. Няма хиляди видеоклипове, посветени на техниката му, но за сметка на това е изключително ефективен в своята зона.

Джака внесе в „Арсенал” така нужното спокойствие в средата на терена. От трите изиграни срещи се видя, че футболистът се чувства комфортно в компанията на своите съотборници.

Снимка: Getty Images

Дали ще продължи с добрите си изяви, ще разберем скоро. Българските футболни фенове ще могат да видят албанския швейцарец с немска техника на стадион „Васил Левски” в мача на „Арсенал” срещу „Лудогорец” от груповата фаза на шампионската лига.