на живо

Гредите не попречиха на "Барселона" да доближи Топ 4

Каталунците пречупиха "Майорка"

Getty Images

"Барселона" започна годината с труден успех и е вече само на точка от Топ 4 в Примера дивисион! Каталунският гранд победи "Майорка" с 1:0 като гост в среща от 19-ия кръг на испанския шампионат.

В герой за тима на Шави Ернандес се превърна Люк Де Йонг, който отбеляза единственото попадение малко преди почивката. Нидерландският национал на два пъти нямаше и късмет - нацели лявата греда в 29', а секунди по-късно разтресе и напречната след акробатично изпълнение.

Домакините можеха да изтръгнат точка в добавеното време, но вратарят Марк-Андре Тер Стеген направи страхотно спасяване срещу Жауме Коста.

Снимка: Getty Images

Така "Барселона" се измъкна от трудна ситуация. "Блаугранас" имат 7 футболисти заразени с коронавирус, а днес на резервната скамейка бяха едва трима с поне една игрова минута за първия отбор от началото на сезона - стражът Нето и защитниците Клеман Лангле и Самюел Юмтити. Въпреки това молбата на каталунците за отлагане беше отхвърлена.

Снимка: Getty Images

След успеха в експериментален състав, "Барселона" събра актив от 31 точки на петото място - 1 зад шампиона "Атлетико" Мадрид и на 2 от третия "Бетис". Води "Реал" Мадрид с 46, пред "Севиля" с 38 и два мача по-малко.

Същевременно "Майорка" навлезе в серия от трима двубоя без победа и заема 15-ата позиция с 20 точки - 4 над зоната на изпадащите. В 20-ия кръг новакът гостува на последния "Леванте", докато на "Барселона" предстои визита на "Гранада".

Преди това, в сряда (5 януари) от 20:30 ч. пряко по bTV Action, каталунците гостуват на "Линарес Депортиво" в среща от 1/16-финалите за Купата на краля.