на живо

Грешките, които "Барселона" допусна и опита да поправи

Ектор Бейерин - поредният, но едва ли последният

Опитите на "Барселона" да привлече първо Ерик Гарсия от "Манчестър Сити", а сега и Ектор Бейерин от "Арсенал" насочват вниманието към един основен проблем за каталунския клуб в последното десетилетие. И двамата преминаха през прочутата школа на "блаугранас" Ла Масия, но продължиха кариерата си извън граница. В "Барселона" имаха желание да ги задържат, впоследствие обаче избираха да гласуват доверие на "чужди" играчи.

Типичен пример е Тиаго Алкантара, който спечели требъл с "Байерн" Мюнхен през миналия сезон и вдигна трофея от Шампионската лига. Английският "Ливърпул" превърна полузащитника - юноша на "Барселона", в основната си трансферна цел това лято.

Същевременно, по искане на новоназначения за треньор Роналд Куман, от "Ноу Камп" поглеждат към халфа на мърсисайдци Жоржиньо Вайналдум.

Подобен бе случаят и с Микел Артета през 2010 г. Тогава той носеше екипа на "Евертън". Вместо да се завърне у дома, премина в "Арсенал".

Списъкът с таланти, реализирали се извън "Барселона", продължава с гореспоменатите Гарсия и Бейерин, към които добавяме Марк Бартра, Алекс Грималдо, Марк Кукурея и Адама Траоре.

Такефуса Кубо е по-особен случай, тъй като каталунците отказаха да удовлетворят желанията на неговия екип и в крайна сметка японецът подписа с "Реал" Мадрид. След успешен престой под наем в "Майорка", Кубо скоро ще се потопи в евротурнирите заедно с "Жълтата подводница" - "Виляреал".

Андре Онана и Серхио Гарсия са още двама, изпуснати от "Барселона".

Дали клубът ще продължи с тази политика - предстои да разберем...