на живо

Григор Димитров и Жоао Соуса предвещават зрелище

При успех българинът ще повтори най-доброто си класиране в Ню Йорк

Getty Images

В истинско зрелище обещава да се превърне следващият мач на Григор Димитров от Откритото първенство на САЩ. Българският тенисист ще се изправи срещу Жоао Соуса.

Двамата са се срещали само два пъти до момента, но и двата им мача са доставяли истинско удоволствие на почитателите на оспорвания тенис. Балансът между Димитров и Соуса е 1:1.

За първи път българинът и португалецът се срещат преди три години отново в Ню Йорк. Срещата от първия кръг, в която Димитров е считан за фаворит, е изключително напрегната. След пет сета игра, краен победител с 3:6, 6:3, 6:4, 5:7, 6:2 е... португалецът.

Родният тенисист изравни баланса в срещите миналата година. Той постигна обрат срещу съперника си и се наложи с 2:6, 6:3, 6:4 на осминафиналите на турнира в Куала Лумпур.

Снимка: Getty Images

В момента Соуса е 36-ти в световната ранглиста. Най-горното му класиране е 28-мо място по-рано тази година. Той започва с тренировките когато е на 7, под ръководството на баща си. Негови идоли в началото на заниманията му са Хуан Карлос Фереро, Пийт Сампрас и Роджър Федерер.

В кариерата си 27-годишният португалец има две спечелени титли. През 2013 триумфира в Куала Лумпур, а през 2015 е шампион във Валенсия. И двата му трофея са спечелени на твърда настилка и в зала.

Най-доброто представяне на португалеца на Откритото първенство на САЩ е през 2014 г., когато на 1/16-финал губи от Новак Джокович.

Григор Димитров също записва най-доброто си постижение на турнира през същата година. Той играе 1/8-финал, където губи от Гаел Монфис. При успех в следващия си мач, българинът ще изравни това класиране.

За родният тенисист драматичната победа над французина Жереми Шарди с 4:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 затвърждава възходът в кариерата му. След дълъг период на слабо представяне, започнал на финала на турнира в Истанбул миналата година, Димитров отново възвръща позиции.

В статистиката от срещата се вижда, че българският представител на корта в Ню Йорк е допуснал доста по-малко непредизвикани грешки. Възможностите за пробив обаче бяха повече. В крайна сметка Димитров записа трета победа срещу французина, която му осигури мач срещу Соуса.

Той самият беше удовлетворен от представянето си на корта и показа това в края на срещата и показа това след края на срещата с недвусмислен жест.

Ако българинът се справи със съперника си, на 1/8-финал има шанс да се изправи срещу световният номер 2 – Анди Мъри.

Срещата между Григор Димитров и Жоао Соуса по програма трябва да се проведе в събота (3 септември). Организаторите все още не са обявили точния час на срещата.