на живо

Григор Димитров изпадна от топ 15

Пиронкова също с лек спад

Getty Images

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза сериозен регрес в световната ранглиста при мъжете. От новата седмица първата ракета на България е извън топ 15. Заради ранното си отпадане от „Уимбълдън” Димитров се срина до номер 16 в света, а преди началото на най-престижния тенис турнир заемаше 11-ата позиция.

През миналия сезон Димитров достигна до полуфиналите на надпреварата и това му осигури 720 точки за ранглистата на АТР. През настоящото издание обаче той отпадна още в третия кръг от французина Ришар Гаске. Така Димитров защити едва 90 точки за класацията на ATP, а загубата на останалите 630 е причината за спада му с 5 позиции. В момента той е на 120 точки от 15-ия Кевин Андерсън и на 1030 точки от място в топ 10. Най-сериозен прогрес бележи именно „екзекуторът” на Григор – Гаске. След достигането си до полуфиналите на „Уимбълдън” французинът успя да се изкачи със седем места и вече е 13-ти.

На върха промяна няма. Убедителен лидер продължава да бъде Новак Джокович с 13 845 точки, следван от Роджър Федерер с 9665. Трети е Анди Мъри, а десетката допълват Станислас Вавринка, Кей Нишикори, Томас Бердих, Давид Ферер, Милош Раонич, Марин Чилич и Рафаел Надал.

Първата ни ракета при жените пък Цветана Пиронкова отбеляза лек спад в класирането на WTA. Българката отпадна още в първия кръг на  „Уимбълдън” и така загуби една позиция. Другата родна състезателка в топ 100 – Сесил Каратанчева, се изкачи с две места до 96-ото в света с 628 точки. Лидер при жените е Серина Уилямс, следвана от Мария Шарапова и Симона Халеп. Голям скок от 11 места отбелязва испанката Гарбине Мугуруса, която достигна до финала на "Уимбълдън" и вече е 9-та.