на живо

Григор Димитров протяга ръце към най-важната титла

Българинът излиза срещу Ник Кирьос в Синсината около 23:00 ч. днес

Reuters

Най-важният мач в кариерата! Поне за такъв се готви Григор Димитров тази вечер. Българинът достигна финал на турнира от серията "Мастърс 1000" в Синсинати и днес (20 август) около 23:00 ч. ще излезе на корта срещу Ник Кирьос.

До момента Димитров има 6 титли в своята кариера, но нито една не е от турнир с толкова голям ранг, награден фонд и точки за световната ранглиста.

Синсинати е едно от местата, на чиито кортове българинът се чувства добре. Той показва прогрес в класирането си през последните години. През 2015 г. игра на осминафилан, миналата кампания достигна на крачка от върха, отпадайки от Марин Чилич, а днес е на финал.

Снимка: Reuters

Григор беше поставен под номер 7 в схемата на надпреварата и пропусна първия кръг. За да стигне до решителен мач той премина през четирима съперници - Фелисиано Лопес, "черната котка" Хуан Мартин дел Потро, Юичи Сугита и Джон Иснър.

В решителната среща на централния корт в Синсинати го очаква австралиецът Ник Кирьос. Той е на 22 години и заема 23-та позиция в световната ранглиста. Екстравагантният съперник на Димитров никога не е бил в Топ 10 на тенисистите. Той има 3 титли от сериите "Мастърс", всички спечелени през 2016 г., но нито една от ранга на турнира в Синсинати.

По пътя си до финала Кирьос поднесе една от изненадите на надпреварата, отстранявайки Рафаел Надал, който ще стане номер 1 в ранглистата от понеделник.

Австралиецът и Димитров са се срещали само веднъж в кариерите си. През 2015 г. те играха един срещу друг на "Индиан Уелс". Мачът беше доста оспорван, а краен победител стана Григор с 7:6(2), 3:6, 7:6(4).

Снимка: Getty Images

Днешният финал ще бъде 12-и в кариерата на българина. Той вече участва на два тази години - в Бризбейн и София, където триумфира с титлата. 

Въпреки че Димитров е на 11-о място в ранглистата, а от понеделник (21 август) ще се завърне в топ 10, букмейкърите дават леко предимство за Кирьос. Развръзката обаче ще стане ясна в ранните часове на 21 август, когато един от двамата тенисисти вдигне над главата си трофея от Синсинати.