на живо

Григор Димитров разгроми Гаске и е на осминафинал в Мелбърн (ГАЛЕРИЯ)

Българинът срещу Денис Истомин за място на четвъртфиналите

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия, след като за първи път в кариерата си постигна осма поредна победа. Най-добрият ни тенисист разгроми с 6:3, 6:2, 6:4 французина Ришар Гаске.

Така за място на четвъртфиналите в първия за годината турнир от Големия шлем, първата ни ракета ще спори с Денис Истомин (Узбекистан), който във втория кръг поднесе най-голямата изненада до този момент, побеждавайки шесткратния първенец в Мелбърн Новак Джокович.

До момента българинът и Истомин имат един официален мач помежду си - в Шанхай през 2014 г. Тогава хасковлията печели убедително с 6:3, 6:3.

В неофициалната статистика фигурира и още един двубой между тях - на турнир от категорията Чалънджър в Бесансон през 2009 година, в който 117-ят в света узбек надделява с 3:6, 6:2, 7:6 (3).

Снимка: Getty Images

Гришо започна стабилно двубоя и още във втория гейм получи две възможности за пробив. Той не се възползва, а вместо това загуби подаването си за 1:2. Димитров обаче бързо се съвзе и веднаха изравни, след което и поведе с 3:2. Устремът му продължи с нов пробив и успех в първия сет с 6:3.

Родният тенисист започна втората част с брейк още в първия гейм, след което дръпна с 2:0 в резултата. Французинът опита да се противопостави, но в ключовите моменти Гришо показа повече класа и спечели сета с 6:2.

Снимка: Getty Images

И третата част стартира като втората - с пробив на Димитров. Гаске започна да пласира повече точни удари, но въпреки това Гришо показа стабилност и спечели сета с 6:4.

С успеха над французина Димитров за трети път в кариерата си достига до осминафиналите на "Аустрелиън Оупън". Най-доброто му класира в Мелбърн е 1/4-финал през 2014 г., където губи от Рафаел Надал.

Българинът си осигури 180 точки за световната ранглиста и 166 хил. долара от наградния фонд.