на живо

Григор Димитров развали приказката на Истомин и е на четвъртфинал (ГАЛЕРИЯ)

Българинът ще играе с Давид Гофен в следващия мач в Мелбърн

Григор Димитров победи с 2:6, 7:6(2), 6:2, 6:1 117-ия в света – Денис Истомин, и се класира за втори четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия в своята кариера.

Представителя на Узбекистан, който участваше с уайлд кард и по пътя до мача с Григор отстрани световния номер 2 – Новак Джокович, и Пабло Карено Буста след петсетови мачове, почувства дискомфорт в лявото бедро преди третия сет, а контузията предопредели развитието на срещата.

Снимка: Getty Images

С победата Димитров се класира за четвъртфинал за първи път от 2014 г.,  когато беше отстранен от Рафаел Надал.

Срещата на „Маргарет Корт Арина” започна равностойно с ефектни дълги разигравания. И двамата тенисисти показаха страхотен сервис. При 2:3 Истомин стигна до пробив, който предопредели развитието на сета. Григор не успя да се противопостави и след още един пробив на узбека, загуби сета с 2:6.

Втората част беше изключително оспорвана. Истомин не изглеждаше никак уморен от предишните две петсетови срещи, а сервисът му тормозеше противника успешно. Димитров пък, получавайки мощна подкрепа от трибуните, ефективно се противопоставяше. Без пробиви сетът влезе в решителен тайбрек, който беше спечелен категорично от Димитров с 6:2.

Снимка: Getty Images

Преди третия сет Истомин поиска медицински таймаут заради болки в лявото бедро. Това се отрази на играта му. Григор успя да направи пробив за 2:0, а след това диктуваше играта на корта и логично поведе с 2:1 сета.

Четвъртата част започна с пробив за Григор. Българинът диктуваше изцяло ситуацията на корта и логично и без напрежение победи с 6:1.

Така Димитров има вече две победи над узбека, който заради доброто си представяне със сигурност ще намери място в топ 100 на следващото издание на световната ранглиста.

Снимка: Getty Images

На четвъртфинал Григор ще се изправи срещу 11-ия в света Давид Гофен. Двамата са се срещали само веднъж в официален мач от третия кръг на Откритото първенство на САЩ през 2014 г. Статистиката е в полза на българина, който тогава се наложи над белгиеца с 0:6, 6:3, 6:4, 6:1.

През лятото на 2016 г. Димитров постигна още един успех (6:3, 6:7, 12:10) над Гофен в демонстративен мач от турнира The Boodles в Лондон.