на живо

Григор Димитров: Щастлив и горд съм, че съм българин

Първата ни ракета се цели в завръщане в топ 10 на световната ранглиста

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров даде специално интервю пред китайската медия CCTV, в което разказа за последните си постижения на корта, бъдещите си цели и очакванията за края на сезона.

25-годишният Димитров стигна до финала в Пекин в края на миналата седмица, но отстъпи пред световния номер 2 Анди Мъри: "Винаги е специално, когато играеш за титла, но аз всъщност не играх зле. Доволен съм от изявите си, все пак играх срещу Анди. Не трябва да забравяме, че той се цели в първото място в световната ранглиста, претендент е за всички трофеи", каза Гришо.

"Мисля, че играя по-добре с всяка следваща седмица. Всеки следващ турнир е по-успешен. На този етап мога да кажа, че е важно просто да продължа да работя. Напоследък записах няколко силни победи. Надвих Рафа за първи път, а той е от съперниците, които винаги са предизвикателство. Стъпка по стъпка се приближавам към целта - към връщането ми сред първите десет в ранглистата. Приоритет е да продължава да играя добре, за да завърша успешно годината и това да ми помогне за началото на следващия сезон", продължи тенисистът.

Григор винаги се радва на сериозна подкрепа от фенове по трибуните: "Често се случва човек да не е в най-добрата си форма, да не се чувства идеално, но когато излезеш на корта и видиш зрителите с плакатите, всичко се променя. Винаги се старая да обръщам внимание колкото мога. Трудно е, когато трябва да съчетаваш автографите и снимките с феновете и това да играеш в същия ден. Когато мога да направя хората щастливи, се старая да го правя. Виждаш усмивките им, виждаш, че оценяват стореното от теб. Благодаря им за това".

Димитров е най-добрият тенисист, който някога е имала страната ни, но твърди, че не се влияе от напрежение или големите очаквания към него: "Приятно е да съм най-успешният тенисист в българския тенис, но съм доста съм далеч от това, което искам да постигна. Този статут не ме поставя под напрежение. Щастлив съм и съм горд, че съм българин. Казвал съм това и преди. Тенисът се развива много като спорт в България. Много деца проявяват интерес и започват да играят. Мисля, че в бъдеще нещата ще стоят още по-добре".

Въпреки че сезонът е към края си Гришо не бърза да си поставя цели за следващата година и иска да завърши тази колкото се може по-напред в класирането за световната ранглиста: "Има още четири турнира до края на годината. Ако всичко върви добре и се представям на ниво, защо пък да не завърша в Топ 10? Ако успея, това ще бъде страхотно начало за следващия сезон, пък след това ще видим". завърши той.