на живо

Григор Димитров ще играе за България на ATP Къп (ВИДЕО)

"С Щепанек не можах да намеря правилната форма", каза българският тенисист

Lap.bg

Номер 20 в световната ранглиста по тенис - Григор Димитров, ще играе в отбора на България за предстоящия турнир АТР Къп. Надпреварата ще се проведе за първи път от 3 до 12 януари 2020 г. в Австралия. Участие в турнира до момента са заявили отбори на Сърбия, Хърватия, Гърция, Канада, САЩ, Русия, Италия, Белгия, Великобритания, Испания, Аржентина и други. Те ще бъдат изведени от най-големите си звезди.

България получава право да участва на турнира заради доброто класиране в ранглистата на Димитров през 2019 г. 

"Очаквам с нетърпение да играя в АТР къп. Ще съм играещ капитан. Радвам се за младите момчета и се надявам това да е добро преживяване за тях", заяви Димитров при срещата си с българските журналисти.

За последно Димитров игра за България през 2015 г. на купа "Дейвис" срещу Люксембург.

Роденият в Хасково тенисист разкри, че ще се подготвя в Монте Карло, където и живее, но все още не знае с кой треньор, тъй като е прекратил взаимоотношенията си с Радек Щепанек, с който работи от средата на 2019 г. 

Снимка: Lap.bg

"С Андре Агаси винаги сме поддържали контакт. Той винаги ще бъде до мен, ако се нуждаем от него. С Радек никога не сме започвали, а просто беше междинен период да видим дали можем да работим заедно. Не можехме да намерим правилната формула и да се приспособим добре – оставаме приятели. Без треньор накрая се справих по-добре. Не съм в паника сега да намеря наставник. Винаги си мисля, че когато няма някой до мен как ще тренирам, да запазвам кортове, топки. В последните месеци се научих да правя неща, които досега не бях правил. Тази свобода ти дава да импровизираш повече. Като излезеш на корта, играеш със себе си и няма на кой друг да разчиташ.", заяви българинът.

На официалната си пресконференция в София след края на сезона Димитров направи разбор на постигнатото през 2019 г. 

Снимка: Lap.bg

"Аз винаги съм режисьора във филма. След като за момента взимам такива решения, мисля, че ще продължа да бъда този човек. Нищо в мен не се е променило и мисля, че съм същия човек. Никога не съм искал ранглиста или турнири да казва кой е Григор Димитров. Искам да бъда този, който съм и мисля, че през годините съм запазил себе си и продължавам да работя в моята сфера и за моите цели. Не знам дали ще успя, но мога да се пробвам", каза той.

Българският тенисист заяви, че най-тежкият му период през 2019 г. е била контузията в рамото, заради която той изпадна до 78-мо място в света.

"Когато бях 70-и в света, всеки мач ми се струваше като изкачаване на планина. Промених много неща и в самата ракета, което ми даде повече свобода от бекхенд, отпусках ръката. Промени се и сервисът. В Индиън Уелс се събуждах в 3 часа през нощта с болки в рамото и всяка вечер бях в болницата. Мислех си ще се отказвам ли, какво мога да променя. Едвам вдигах чаша с вода. Сутринта отивах в болница, а вечерта се връщах", разказва той.

По-късно през деня Димитров ще изнесе открит урок пред деца от Хасково в местността Кенана.