на живо

Григор Димитров срещу квалификант в първия и втория кръг в Мелбърн

Маркос Багдатис или Андрей Рубльов сред евентуалните съперници на българина в трети кръг

Lap.bg

Григор Димитров ще се изправи срещу квалификант в първия си мач на тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия. Първият за годината турнир от Големия шлем стартира на 15 януари.

Българинът имаше късмет при жребия и ще очаква развитието на квалификациите, за да научи името на противника си. 

Във втори кръг световният номер 3 ще се изправи срещу друг квалификант. В третия го чакат най-вероятно Маркос Багдатис или Андрей Рубльов. 

32-годишният кипърец е 101-ви в ранглистата. Двамата с Григор са излизали един срещу друг на корта цели 9 пъти, а българинът има положителен баланс - 8:1 победи.

За последно двамата играха един срещу друг на "Уимбълдън" през 2017 г. Тогава Димитров постигна седмата си поредна победа. Единственият успех на Багдатис срещу българина е от 2012 г.

Снимка: Getty Images

Рубльов представлява по-сериозна трудност. 20-годишният Андрей е 32-и в света. Той се е изправял срещу Димитров веднъж и то успешно. През 2017 г. го победи на Откритото първенство на САЩ.

Снимка: Getty Images

Турнирът в Мелбърн е втори за годината за Димитров, който е поставен под номер 3 в схемата в съответствие с мястото му в световната ранглиста. Пред него са само водачът в подреждането Рафаел Надал и подгласникът му и актуален шампион от 2017 г. - Роджър Федерер.

Димитров има трудната задача да защитава доста точки за световната ранглиста. През миналата година той игра на полуфинал в Мелбърн и отпадна от Рафаел Надал след зрелищна петсетова битка. Това е и най-предното класиране на родения в Хасково тенисист в турнири от Големия шлем.

Димитров попадна в половината на световния номер 1 Рафаел Надал, като двамата могат отново да се срещнат на полуфиналите, както се случи преди година.