на живо

Григор Димитров в изолация след случай на COVID-19 в хотела му

Между 500 и 600 човека ще трябва да изчакат до излизане на резултатите от тестовете

Getty Images

Григор Димитров трябва да се изолира, след като служител на хотела, в който той живее заедно с приятелката си Лолита Османова преди Откритото първенство на Австралия, е дал положителна проба за коронавирус. 

Българският тенисист е сред тези между 500 и 600 човека, които са били уведомени, че незабавно трябва да се приберат по стаите си и да се подложат на тестване. Те не са само тенисисти, а и треньори, организатори на първия за годината турнир от Големия шлем. 

Снимка: Instagram

Става въпрос за 26-годишен бивш служител на хотела. Той не е част от персонала от 29 януари, но на 2 февруари е проявил симптоми и е дал положителен тест за COVID-19. В сградата са настанени 1000 човека с важна роля в турнира, който трябва да започне от понеделник (8 февруари). 

Организаторите на Откритото първенство на Австралия заявиха, че няма място за паника и всеки един от гостите на хотела ще бъде освободен от изолацията след отрицателен тест за коронавирус. 

Снимка: Getty Images

"Турнирът не е застрашен, а и не виждам смисъл за притеснение в гражданите на Мелбърн. Като щат ние подсигурихме всички необходимо за сигурността на гражданите и гостите. Бъдете сигурни, че през следващата седмица мачове от Откритото първенство на Австралия ще има", заяви премиерът на щата Виктория - Даниел Андрюс.

Тенисисти и треньори прекараха в строга изолация 14 дни, като тя свърши в началото на настоящата седмица. Това се наложи, след като в специалните самолети, с които участниците пристигнаха на континента, бяха засечени 2 случая на заразени. 

Снимка: Getty Images

Други, като Григор Димитров, имаха възможност да тренират, но по строга програма и само с определени партньори на корта.

Днес (3 февруари) българският тенисист изигра първия си официален мач за 2021 г. Той победи австралиеца Андрю Харис във втория кръг на един от турнирите в Мелбърн. 

Организаторите на Откритото първенство на Австралия заявиха, че, въпреки строгите мерки в световен мащаб, по трибуните ще присъстват фенове. На южния континент ситуацията с разпространението на заразата се нормализира и от началото на годината новите случаи са малко. 

Снимка: Getty Images

Самият Григор Димитров обяви, че е заразен с COVID-19 в средата на 2020 г., по време на участието си в надпреварата в страните от бивша Югославия "Адриа Къп". След период на изолация, българинът даде отрицателен тест за коронавирус и се завърна към тренировките. В редица интервюта той обяви, че е прекарал тежко заразата и това се е отразило на спортната му форма.