на живо

Григор Димитров: Всеки един от нас иска да спечели. Вродено ни е

"Най-важното е да започнем, да я има тръпката", каза най-добрият български тенисист в Белград

Григор Димитров: Всеки един от нас иска да спечели. Вродено ни е

След 3 месеца в социална изолация, Григор Димитров отново излиза на корта. Най-добрият български тенистит ще се включи в "Адриа Тур" - демонстративна надпревара, организирана от световния номер 1 Новак Джокович. Мини турнирите ще се провеждат в страните от бивша Югославия - Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора, всеки уикенд.

Днес (13 юни) Димитров ще открие турнира в Белград с мач срещу Дамир Джумхур.

И въпреки че няма да прибави точки за ранглистата на АТР при победа, той приема нещата сериозно. Както и неговите колеги.

"Всеки от нас разбира се, че има цели за точки и турнири, но в момента е доста по-различно. Искаме да се състезаваме, да излезем на корта отново, да усетим това нещо, което винаги сме имали и да играем тенис. Всеки един от нас иска да спечели. Това е просто вродено. Ако ви кажа нещо друго, бих ви излъгал. Но най-важното е да започнем. Дори да не се състезаваме, има я тази тръпка, това усещане. Всеки един от нас е жаден за това чувство", заяви Димитров.

"За мен тези 3 месеца минаха много бързо. Не бях спрял с тениса, тренирах всеки ден, гледах да стоя във форма, да работя върху неща, върху които е трудно да работиш по време на турнирите. В самото начало беше доста странно със сигурност. Това е адаптация. За мен беше много лесно да го направя", каза още той.

Пандемията от коронавирус не подмина и тениса, като редица турнири бяха отменени, в това число и "Ролан Гарос" и "Уимбълдън".

"Аз съм готов да играя турнир и утре. Не знам. Всичко ще отнеме толкова време. Всеки един момент всеки ни казва дадена дата и после продължават да се обявяват други... Малко реално е да се каже в момента. Да се надяваме, че следващата седмица ще знаем горе-долу. Всеки си избира как иска да тренира. Някой използват времето различно. Аз знам какво искам да направя, така че съм наясно. Мерките са трудни. Но чакаме да видим и какъв отговор ще има. Има толкова различни мнения - от АТР, от Откритото първенство на САЩ. За мен, като цяло, няма значение. За това предпочитам да не коментирам турнирите от Големия шлем, докато не се изяснят нещата. По принцип не бързам за никъде. Чувствам се комфортно физически и психически, където се намирам в момента. Ден след ден, седмица след седмица, надявам се, че ще има по-добри новини скоро. В началото си мислех, че всичко ще е по-различно, но... Всеки от нас може да играе тенис. Аз винаги се чувствам като риба във вода, дори да не играя дълго време. Разбира се, нервите са по-различни, самата настройка към мачове ще е по-различна. Към самата игра не мисля, че има нещо по-различно. Аз бях с моя треньор и почти всеки ден гледахме мачове, коментирахме неща, върху които не сме работили. Малко по малко се фокусирахме върху неща, които според мен са много важни. Когато стигнеш на определено ниво, следващият 1-2%, каквото можеш да извлечеш, е голям плюс", уточни Димитров.

Снимка: Reuters

Той прекара периода на изолация в Калифорния, заедно с треньора си Кристиан Гро, като двамата тренираха на пълни обороти.

"Имах време да си почина малко, особено след "Индиън Уелс", когато обявиха, че няма да се играе. Грижа се за тялото максимално. Мисля, че през цялото това време имах добра диета, което е много важно, особено когато не играеш мачове. Мисля, че съм в почти същата форма, ако не е и по-добре. Когато не играеш мачове, може да слагаш нещата", заяви той.

Снимка: Reuters

А дали ще видим подобен турнир и в България?

"Минавали са ми такива мисли през главата, но, когато си говорихме с Новак преди седмица, нещата се получиха много спонтанно. Не се знае в нашия случай какво ще е. Особено, както е в момента, защото никой не знае как ще протекат следващите седмици. Чувам, че други държави искат да направят подобно нещо. Трябва просто да се изчака. Не се знае.", каза той.