на живо

Григор победи Вавринка на осминафиналите в Мадрид

Първата ни ракета ще срещне Надал в следващия кръг

Getty Images

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за 1/4 финалите на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Първата ни ракета победи 9-ия в света Станислас Вавринка с 2:1 сета. В следващата фаза на надпреварата Григор ще играе в Рафаел Надал.

Димитров спечели първата част срещу Вавринка със 7:6, отстъпи във втората с 3:6 гейма и се наложите в третия сет с 6:3 гейма за близо два мача игра.

Григор достигна до четвъртфиналната фаза на този турнир за пръв път в кариерата си, а там ще срещне Рафаел Надал, който надигра категорично Симоне Болели с 6:2 - 6:2.

Ето как протече двубоя:

Първи сет

1:0 - Перфектно начало на мача за Гришо. Гейм на 0. Българинът вече записа два аса.

1:1 - Вавринка загуби първото разиграване в гейма, но след това бе безкомпромисен.

2:1 - Няколко непредизвикани грешки на швейцареца направиха резултата 40:15 в полза на Григор. Първата ни ракета пропиля първия геймбол с двойна грешка, но реализира втория и взе своето.

2:2 - Бърз гейм за Вавринка. Григор не записа дори точка.

2:3 - Продължителен гейм. В крайна сметка пробив за швейцареца. Вавринка се възползва от петия си геймбол.

3:3 - Пробив! Гришо отговаря светкавично. С прекрасен лоб българинът стигна до 0:30. Последва двойна грешка на Вавринка. Стан отрази първия геймбол с прекрасен форхенд уинър, но сбърка при втория.

4:3 - Силен гейм за Гришо. Той даде само точка на съперника си.

4:4 - Вавринка отговаря подобаващо с бърз гейм.

5:4- Григор поведе с 40:0, даде точка на противника си, но при следващото разиграване затвори гейма. Вавринка ще сервира за оставане в сета.

5:5 - Равностоен мач. Няколко мощни сервиса направиха резултата 40-0 в полза на Стан, последва минаващ удар за Гришо, но при втория си шанс швейцарецът не сгреши и затвори гейма с отличен удар по правата.

6:5 - Геймът започна по възможно най-добрия начин за Григор. Той си осигури предимство от 40-0 и три поредни геймбола, но не съумя да  реализира нито един от тях. В крайна сметка първата ни ракета не позволи да се стигне до шансове за пробив и взе гейма с две поредни точки, принуждавайки Вавринка отново да сервира за оставане в сета.

6:6 - Гейм на 15 за Вавринка. Следва тайбрек.

7-6 (7:5) - Сет за Гришо! Тайбрекът започна с мощен уинър от форхенд за Григор, след това българинът с идентично изпълнение стигна до минипробив.. Първата ни ракета увеличи предимството си до 3-1 с ас, но Вавринка успя да върне бързо минипробива и дори поведе с 4-3 точки. Последваха два мощни сервиса, които върнаха водачеството на Димитров, а след продължително разиграване от основната линия той се добра до нов минибрейк и два сетпойнта при 6-4. Швейцарецът отрази първия от тях, но на свой начален Гришо не сгреши и спечели първата част.

Втори сет

0:1 - Лошо начало за Григор. Вавринка нямаше никакви проблеми в този гейм.

0:2 - Пробив за Вавринка! Три мощни атаки гарантираха на швейцареца предимство от 0-40 и съответно три поредни брейкбола. Гришо ги отрази бързо със силни сервиси. Последва дълго разиграване, в което българинът показа страхотна защита, но в крайна сметка се пречупи и прати топката в аут. Вавринка се възползва от шанса си и проби Григор.

0:3 - Гришо започна добре, стигна до 15:30 , но след това даде три поредни точки на Вавринка.

1:3 - Първи гейм за Гришо във втория сет. Нашето момче все пак даде две точки на Стан.

1:4 - Безупречен Вавринка. Гейм на 0.

2:4 - Гришо даде само точка на опонента си и връща един гейм.

2:5 - Вавринка поведе с 30:0, но после направи две непредизвикани грешки и върна Гришо в гейма. Той обаче не се възползва и накрая Стан и тази част.

3:5 - Димитров направи две грешки и губеше с 15:30, но все пак спечели подаването си. Предстои последен шанс за Григор да се върне в сета.

3:6 - Разочароващ гейм. Сет за Вавринка! Швейцарецът не даде дори точка на Григор.

Трети сет

1:0 - Гришо набързо поведе с 40:0, но след това даде две точки на Вавринка. Българинът оползотвори третия си геймбол.

1:1 - Ретурите на Гришо се подобряват. Въпреки това той загуби и този гейм, записвайки само една точка.

2:1 - Тежък гейм за Димитров. Вавринка стигна до брейкпойнт, но първата ни ракета го отрази с агресивна игра. Последваха две бързи точки и съответно гейм за нашенеца.

2:2 - Рутинен гейм за Стан и изравняване на резултата.

3:2 - Българинът отстъпваше с 15:40, но се събуди и след здрава битка взе своето.

3:3 - Нов чист гейм за Вавринка.

4:3 - Гришо също записва безупречен гейм.

5:3 - Пробив за Гришо! Българинът имаше цели три брейкпойнта в този гейм.

6:3 - Отличен гейм за Григор! Гейм, сет и мач!

КРАЙ НА МАЧА